Гл.арх. Здравко Здравков: Само нормативна уредба може да реши проблема с небостъргачите в София

09:38, 26 апр 17 25 394 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Липсата на нормативна уредба за небостъргачите поставя в трудно положение Столична община, общинските съветници и самият главен архитект. Това заяви главният архитект на столицата Здравко Здравков пред Нова телевизия. Има много искания за издигане на небостъргачи, разкри архитектът. За нито един обаче той не можа да каже с каква височина ще бъде. 

Постъпило е искане за японския хотел за второ високо тяла на мястото на басейна. Има само предложение, тъй като има отказ още не е факт. Сградата на БЧК отново има предложение от собствениците за тяло по-високо от японския. Липсата за регламент за височина ни затруднява. Затова ние се опитваме да внесем закон, да регламентираме височината и да спрем да постъпват искания за небостъргачи, защото ще започнат да никнат като пирончета. "Трябва да намерим мястото на бъдещото сити и да има регламенти", коментира арх. Здравко Здравков.

Той обясни, че сградата на Енергопроект, до офис 1 също има искане за издигане на високо тяло. Не случайно е избрано мястото до японския хотел и вече направена схема за 34-етажна сграда. Има и издадено разрешение за строеж точно срещу японския.

"Не трябва да създадем забрана за строежа на небостъргачи, а да има ясни правила. Липсват градоустройствени параметри, които да слагат таван. За парадайз е прието от СОС отново при неограничена кота - корниз и плътност на застрояване. За всичко това трябва спешно да се направи регламет, такова е мнението и на кмета. Обособяват се ситата, едното е при Експоцентъра. Второто би могло да е при гарата и по бул. Тодор Александров. Трябва спешно, нормативно да се вкара да се правят анализи на инженерната инфраструктура", категоричен бе главният архитект на София.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама