Георги Тодоров: Иновациите са тясно свързани със защитата на интелектуалната собственост

12:49, 26 апр 17 25 414 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Успехът на технологичните компании зависи от иновациите, а те са тясно свързани със защитата на интелектуалната собственост.

Това заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров в рамките на дискусия, посветена на Световния ден на интелектуалната собственост – 26 април, съобщиха от МТИТС, предаде БГНЕС.

„У нас има над 10 000 фирми, работещи в областта на информационните технологии и съобщенията. Те създават и реализират продукция за над 8 млд. лв. годишно“, каза още заместник-министърът. Той добави, че през последните 5 години са регистрирани 13 патента и 102 полезни модела в сферата на информационните технологии. 55 са международните заявки на българи за патент на техни иновации на територията на други държави.

По думите на заместник-министър Георги Тодоров, преобладаващата част от продукцията на IT фирмите са програмни продукти, а те са трудно защитими. „С използване на новите технологии, опитите и възможностите за нерегламентирано придобиване на интелектуална собственост се улесняват и увеличават. Това особено е видно в технологичния сектор, където защитата на информационната сигурност, е основен въпрос“, заяви заместник-министър Тодоров. Той добави, че Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията полага значителни усилия за повишаване на информационната сигурност и защитата на информационните масиви в държавната администрация и създаване на средства за защитена комуникация.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама