Столичният кмет е тазгодишният „Рицар на книгата”

13:56, 26 апр 17 25 387 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Предстои ни тежка и дълга битка за българската книжовност. Според последните изследвания на ЕВРОСТАТ, половината от българите годишно не отварят книга. Щастлив съм, че днес ще връча наградата на един човек, който освен че е кмет на истинска европейска столица, е личност, която е посветила живота си на това да се бори за българското образование и култура“, заяви изпълнителният директор на НДК Мирослав Боршош при връчването на званието "Рицар на книгата" на столичния кмет Йорданка Фандъкова. Официалната церемония се състоя в Музея на София в присъствието на писатели, издатели, журналисти и приятели на словото.

Кметът на София получи приза за особени заслуги към книжния сектор в България, за подпомагане на литературни инициативи и за утвърждаване на българските книги и четенето като основни фактори за развитието на личността и общността.

„Щастлива съм да получа тази награда от човека, който направи от Двореца на културата истинско културно пространство и създаде любимото вече на всички пространство „Перото“, така че поздравявам г-н Боршош и му благодаря още веднъж“, отбеляза кметът. 

„Промяната в София през последните 10 години е видима. До преди 10 години се затваряха книжарници, те се превръщаха в кафенета, в заведения. Днес в кафенетата и бутиците има книги и се чете. Отварят се прекрасни, интересни, модерни книжарници. Хората купуват книги, търсят определени заглавия, навсякъде се чува разговор за книгата“, сподели още Йорданка Фандъкова. 

Отличието се присъжда за 14-ти път и негови носители са били бележити български общественици, политици. Йорданка Фандъкова получава приза за втори път, а инициативата за него е на Асоциация „Българска книга”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама