Експерти класирали първа офертата на Швеция за изтребител

14:33, 26 апр 17 25 362 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Правителството прие протокола на междуведомствената работна група, която анализира офертите за нов тип боен самолет за армията, предаде БГНЕС.

В началото на седмицата от военното ни министерство съобщиха, че там приключило анализирането, оценката и обобщаването на постъпилите предложения от участниците в процедурата за придобиване на нов тип боен самолет – Португалия с логистичен пакет от САЩ, Швеция и Италия. Междуведомствената работна група беше с председател командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков. Тя е обобщила постъпилите предложения и изготвила протокол, който е представен на правителството за вземане на решение за продължаване на процедурата.

Според този протокол на първо място е посочена офертата, подадена от Швеция, следвана от офертата на Португалия с логистичен пакет от САЩ и тази на Италия. Процедурата изисква Министерски съвет да дава мандат за водене на преговори. Това ще се направи отново от друга междуведомствена група, която ще прецени как и с кого ще се водят преговорите. Така решението за изтребителя се очаква да бъде взето от следващата власт. Окончателно договорът трябва да бъде ратифициран от парламента. Запознати са категорични, че няма нищо предрешено.

Инвестиционният проект за придобиване на нов тип боен самолет предвижда на първия етап от неговата реализация да бъде сключен междуправителствен договор за придобиване на 8 броя самолети в периода 2018 – 2020 г. Първият етап на проекта се оценява на 1.5 млрд. лв.

На 13 март т.г. бяха отворени постъпилите предложения от участниците - Португалия с логистичен пакет САЩ, Швеция и Италия, в процедурата за придобиване на нов тип боен самолет. Междуведомствена работна група отвори постъпилите предложения в присъствието на представители на Италия, Португалия и САЩ и Швеция.

В съответствие с приетия на 2 юни 2016 г. от Народното събрание Проект за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет“, на 9 декември 2016 г. Министерството на отбраната изпрати „Искане за предоставяне на предложение (Request for Proposal - RFP)“ до Италия, Португалия и САЩ, както и Швеция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама