Цветан Цветанов: Няма да позволим името на ГЕРБ да бъде замесвано с бизнесмени, от която и да било политическа сила

14:56, 26 апр 17 / Политика 25 316 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Няма да позволим името на ГЕРБ да бъде замесвано с бизнесмени, от която и да било политическа сила или да приписват, че сме работили в техен интерес. Това заяви пред журналисти председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, предаде БГНЕС.

Цветанов обясни, че днес след разговори с кмета на Пловдив Иван Тотев и областния управител Здравко Димитров, е взето решение на Изпълнителната комисия на ГЕРБ с препоръка към общинските съветници на ГЕРБ в община Пловдив да преразгледат решението за приемането безвъзмездно на акциите, предоставени от Министерството на икономиката за Пловдивския панаир.

„В последните дни се разразиха много спекулации, които обвързаха политическа партия ГЕРБ с тези, които са градили паралелната държава, когато са управлявали и това са представителите на БСП. От тази гледна точка по никакъв повод няма да позволим да бъде замесвано името на ГЕРБ с бизнесмени, от която и да било политическа сила или да преписват, че сме работили в техен интерес“, заяви Цветан Цветанов.

Той допълни, че затова общинските съветници на ГЕРБ утре на извънредна сесия ще преразгледат решението, с което ще се получи отказ за получаване на тези безвъзмездни акции от Министерството на икономиката.

Менда Стоянова, която е депутат от Пловдивския регион заяви, че Панаирът в Пловдив отдавна е подарен на Георги Гергов още през далечната 2006 г., когато „безвъзмездно, без каквито и да е основания МС, ръководен от Сергей Станишев, Министерство на икономиката, принципал на панаира, министър Румен Овчаров и движеща сила зам.-министър Корнелия Нинова, която беше и член на борда на панаира, подариха 49% от държавните акции на дружеството, доминирано от бизнесмена Георги Гергов“.

Останалите 51% останаха на държавата, малко по-късно след реституционни дела, Георги Гергов придоби още 2%, купувайки ги от реститутите. И до момента той държи контролния пакет с 51% дялово участие в панаира. Този пакет му осигурява безпроблемното стопанисване на Пловдивския панаир. 49% останаха в Министерството на икономиката, като държавният дял не носи абсолютно никакви активи и дивиденти, нищо за държавата.

Относно строежа на операта в Пловдив, Стоянова коментира, че е било една опция тя да се намира на територията на панаира, който е в центъра на града. Цветан Цветанов допълни, че опера в Пловдив ще има, но явно мястото ще бъде променено.

Той призова „тези, които са извършвали всички сделки 2006 г. да дадат обяснение защо са подарили по този начин акциите на държавата на човек, който е член на БСП. „Тези, които говорят през цялото време, че трябва да се бори паралелната държава, да дадат отговор защо 2006 г. подариха държавните средства на частно дружество, което се управлява от техен политически лидер. Може би те искат по този начин да прикриват паралелната държава, която са създавали през всички тези години“, предположи Цветан Цветанов. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама