Ученици се обучават как да пестят електроенергия

15:44, 26 апр 17 25 450 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Проектът за опазване на климата, чрез подобрено поведение на енергопотребителите в европейските училища, бе основна тема на специална пресконференция, която се проведе днес в софийския парк-хотел "Москва". В пилотната програма на проекта участват и четири български училища. Две от тях са в столичния район "Люлин", а други две - в Самоков. Във всичките тези училища са извършени инвестиции, които са довели до сериозно пестене на енергия.

За да се докажа ефектът на енергоспестяването, ученици са сформирали специални екипи, които контролират енергопотреблението в съответното учебно заведение. Следи се абсолютно всичко - от консумацията на най-малката крушка, до потреблението на вода. Мотивацията на децата е, че всички спестени средства ще отидат за финансирането на дейности, които ще са полезни за самите тях. Затова и те се стремят да продължават да намаляват до максимум потреблението в своето училище. 

Изпълнителният директор на Националния доверителен екофонд (НДЕФ) Камелия Георгиева заяви, че работата по проекта е започнала през миналия септември и ще завърши през март 2018 г., за да може да се проследи енергопотреблението за поне два отоплителни сезона. По думите й, в Германия средно на сезон се спестяват около 4 000 лева на отоплителен сезон. 

В програмата могат да вземат участие над 80 български училища, които са инвестирали в енергийната ефективност.

Зам.-министърът на околната среда и водите Ренета Колева заяви, че за воденото от нея ведомство е изключително важно екологичното образование сред учениците. 

Министерството на образованието и науката бе представено от зам.- министър Гайдарова, която посочи, че МОН работи в посока да подкрепя учителите да прилагат иновативни методи, включително и в екологичното образование и призова децата да предават всичко, което са научили на своите връстници.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама