Любомир Ганчев: Политиката на Министерството на икономиката е фокусирана върху иновациите

16:25, 26 апр 17 25 1152 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Заместник-министърът на икономиката Ганчев изтъкна, че иновативните проекти са приоритет в новия програмен период на ведомството и в бюджета са предвидени повече средства за националното им съфинансиране.

Той участва в дискусия на тема „Интелектуалната собственост – основа за икономическо, социално и културно развитие“ организирана от Патентно ведомство по повод Световния ден на интелектуалната собственост.

Ганчев заяви, че основният финансов инструмент за реализация на заложените в Иновационната стратегия за интелигентна специализация цели е Оперативната програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г

Тя подкрепя клъстери, офиси за технологичен трансфер и технологични центрове, различни агенции и ведомства, предоставящи услуги в полза на бизнеса. 

„Една от основните цели на ОПИК е да се увеличи делът на иновативните предприятия, като се очаква да бъдат подпомогнати повече от 9 000 предприятия и да се мобилизират повече от 1 млрд. евро частни инвестиции”, поясни зам.-министър Ганчев.

Заместник-министър Ганчев изтъкна, че през 2016 г. страната ни се нарежда на 66-то място по защита на интелектуалната собственост в света, а недостатъчното познаване и слабо прилагане на различните способи за получаване на закрила в областта на интелектуалната собственост и ниското използване на иновативния потенциал са основните предизвикателства, пред които страната ни е изправена.

„Икономическата политика на Министерство на икономиката е фокусирана върху иновациите като основен фактор за повишаване добавената стойност в икономиката. Само, чрез надграждане и развитие на нови идеи, технологии, продукти и услуги, можем да повишим стандарта си на живот и да генерираме конкурентни предимства, които да изведат България по пътя на ускореното икономическо развитие“, заяви зам.-министърът.

Той е на мнение, че развитието на сектори с високо ниво на знание ще допринесе за привличане и задържане на младите хора в страната.

Петко Николов, председател на Патентно ведомство поясни, че тази година Световният ден на интелектуалната собственост е под мотото „Иновациите – подобряване на нашият живот“. 

„Отбелязването на този празник е повод за световната общност да обърне внимание на творчеството и новаторството, които са от особено значение за изграждането на един по-добър и по-модерен свят“, коментира Николов.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама