Николай Николов: Езиковите умения за започване на работа са основните, които се търсят в момента

17:05, 26 апр 17 25 861 Шрифт:
Автор: Златина Петкова

Форумът „Златната ябълка на успеха“, срещащ студентите с представители на бизнеса, за който Topnovini.bgвече Ви разказа, ще се проведе на 27 април от 10 до 17 часа в Аулата на Софийски университет. Наш репортер разговаря с Николай Николов – управител в Horizons Bulgaria, от когото научихме повече за събитието.

Като представители на работодателите, какви са качествата, които търсите у младите, участващи в „Златната ябълка на успеха“?

Качествата на участниците, които ни впечатляват, се разделят на няколко групи. Първата група, са свързани с възпитанието, етиката, ценностите и мирогледа, които се формират в по-ранна възраст. Втората, с придобити базови умения като владеенето на езици, грамотност, обща култура, технически умения и теоретични знания по време на по-ранните образователни степени. Третата, с меките умения – комуникативност, добро изразяване, инициативност, целенасоченост, както и мотивацията на младите хора да търсят, експериментират и учат постоянно.

Защо инициативата е насочена главно към филолози и икономисти, с какво тези специалности са привлекателни за работодателите?

- Пазарът на труда е много динамичен. Често за 4-5 години, колкото е обучението по една специалност, се сменят няколко различни тенденции. В момента България е една от топ 10-те най-горещи аутсорсинг дестинации в света! Това означава, че едни от основните умения, които се търсят, са езиковите. Безспорно, филолозите разполагат с това толкова търсено умение. Само по себе си владеенето на даден език не е достатъчно, за да бъде специалистът достатъчно търсен. Много по-високо ценени са комбинацията от два или дори повече чужди езика. Логично на световните тенденции, търсени са умения за комуникиране, обслужване на клиенти или пък по-задълбочени технически умения, които студентите да приложат в центровете за споделени услуги.

Какви възможности за бъдещо развитие разкрива пред младите хора подобна среща с представители на бизнеса?

- В програмата на студентите след трети курс задължително трябва да присъстват поне по едно подобно кариерно събитие месечно! За да следи тенденциите, да се запознава с различни компании от различни сектори, както и за да има по-добър шанс да бъде забелязан, всеки завършващ специалист трябва да се интересува и да бъде активен в контакта с потенциални работодатели. Така те ще имат възможност да тренират своите умения, с които да представят себе си. Също така, ще се научат да структурират ясно послание към потенциалните работодатели, както и да получават и осмислят обратната връзка с тях. Тези умения са особено ценни в борбата за място под слънцето. Чисто статистически, така е възможно да се проучат повече кариерни възможности, да се намери най-добрата възможност за всеки.

Какви са досегашните Ви впечатления от проведени подобни срещи?

- Обикновено, студентите са доста пасивни, не са предварително информирани. Не всички са се постарали да проучат предварително кой ще присъства и как да се подготвят. В повечето случаи, очакват да бъдат „впечатлени“, вместо те да репетират своето блестящо представяне. От своя страна, работодателите, търсейки своите нови попълнения, опитват да бъдат атрактивни и да привлекат повече желаещи за техния бизнес. Те се подготвят с презентации, сувенири, рекламни материали, всякакъв вид награди – всичко с цел да грабнат безценното внимание на бъдещите си потенциални служители. За съжаление, сериозна тенденция е тези събития да се ползват с все по-ниска популярност и да привличат все по-малко заинтересовани. Вероятно причина за това е, че събитията стават много на брой и по-профилирани.

Одобреният за работа или стаж студент има ли шанс да продължи да се развива в компанията, която го е назначила? Какво показва досегашната практика?

- Шансът е огромен! Съотношението постоянно се увеличава. Целта на компаниите е да осигурят своите нови попълнения на входящите (а понякога и за мениджмънт) нива. Затова инвестират усилия и бюджети в тези събития. Много често стажантите се „усвояват“ като служители още преди формално да завършат своя стаж. Често дори силното желание на работодателите да ги наемат пречи на успеха или нормалното завършване на студента. Стажовете често са добре платени, а заплатите, които стажантът може да получи, са съпоставими с тези на опитните служители в компанията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама