Българо-корейски бизнес форум се проведе в София

18:16, 26 апр 17 25 758 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов откри българо-корейски бизнес форум, на който взеха участие над 70 представители на българския и корейския бизнес.

Форумът е организиран от Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия /ИАНМСП/, Южно Корейската асоциация на вносителите /KOIMA/ и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/.

По време на форума бе подписан и меморандум за сътрудничество между ИАНМСП и KOIMA, както и между КРИБ и KOIMA.

Заместник–министър Борисов посочи при откриването на форума, че активизирането на двустранните отношения с Република Корея е сред приоритетите в търговско-икономическата политика на страната ни в региона на Азия.

„Стремежът ни е да задълбочим връзките между нашите две страни в областта на търговията и в сферата на инвестициите и изпълнението на съвместни проекти. Надявам се днешният форум и деловите срещи да стартират конкретни бизнес партньорства“, заяви Борисов.

Заместник–министърът на икономиката изтъкна, че през 2016 г. търговията между България и Корея достига равнище от 201 млн. щ.д., което е увеличение от над 30% спрямо 2015 г.

По думите му българският износ за Корея възлиза на 77.6 млн. щ.д., а вносът от Корея е за над 123 млн. щ.д.

„Уверени сме, че положителната тенденция към нарастване на двустранната търговия между двете страни ще се запази и през тази година“, допълни той.

„Вярвам, че все повече корейски компании ще се възползват от предимствата на България като дестинация за бизнес и инвестиции. Като член на Европейския съюз, страната ни предоставя безпрепятствен и безмитен достъп до пазара на ЕС“, каза още зам.-министър Борисов.

Той посочи конкретни мерки и стимули за подкрепа и насърчаване на инвестициите като ускорени административни услуги, финансова подкрепа за изграждане на инфраструктура, финансова подкрепа за професионално обучение и частично възстановяване на направените задължителни осигурителни вноски, както и пакет от насърчителни мерки за приоритетни инвестиционни проекти.

„България прилага едни най-ниските данъчни ставки в ЕС, а данъчният режим, в съчетание с наличието на квалифицирана работна ръка и най-ниските оперативни разходи в Европа, ни нарежда сред най-добрите дестинации за бизнес и инвестиции“, завърши той.

От своя страна г-н Мьонг-Джин Шин, председател и главен изпълнителен директор на KOIMA посочи, че организацията има 8500 членове, а с организирането на бизнес форума в България организацията започва активна дейност в страната ни, от която той очаква реални резултати много скоро. По думите му организацията и нейните членове ще търсят в България съвместни бизнес възможности и зони на сътрудничество в различни сектори.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама