Д-р Гълъбова: Охраната на хрантутниците политици е по-голям приоритет от здравето на хората

Доктор Цветеслава Гълъбова е директор в Държавна психиатрична болница "Св. Иван Рилски" - Нови Искър (Курило). Тя написа въздействащо писмо до президента Румен Радев, в което задава някои наболели въпроси. Най-важните сред тях са кой и по какъв начин решава, кого да пази НСО и защо държавата не оказва нужната финансова помощ на болничните заведения. Репортер на Topnovini.bg се свърза с нея за разяснения около писмото й.

Написахте въздействащо писмо до господин Радев. Защо се обръщате точно към него?

Първо защото го уважавам като човек. Отговорен е и говори малко, но съществени неща. Освен това прочетох закона за НСО, че те приспадат към президента на републиката. Ако той поиска информация или ревизия, просто няма как да го прескочат, дори и да не е пряк началник. Мисля, че той е добре запознат с административния начин на работа в едни военизирани структури и съм сигурна, че ще обърне внимание на писмото, ако то стигне до него.

Какво целите да постигнете с откритото си писмо?

На първо място искам да се ревизира начинът, по който работи тази служба. Тя явно не работи в угода на обществото, след като има толкова недоволство около това, кои хора се охраняват. Работата на законодателя е да промени това нещо. На второ място искам да се обърне внимание и на моите болни. Поводът да го напиша беше една вътрешна информация, която получих Аз подадох апликационна форма за едни ремонти. Подала съм документи да ме включат в следващия инвестиционен период, защото това са капиталови разходи. Аз ги подадох когато трябваше и чакам информация и днес ми казват, че ще търсят пари от някакви фондове. Това за мен е маркер за незаинтересованост. Отново сме в периферията- психиятрията и психично болните. Не може за 315 хиляди лева да се търсят пари от някакви фондове, а за тези хрантутници политици да се хвърлят милиони на година. Не е справедливо!

Вие призовавате да се свали охраната от НСО на Делян Пеевски, Ахмед Доган и други политически фигури. Защо смятате, че трябва да се предприеме този ход?

Защото не съм убедена, че има основателни причини да бъдат пазени от всенародната любов. При това с държавни пари. Ако искат да се пазят с лични пари, не ме интересува Явно е сбъркан начин във вземането на решение кой да бъде охраняван и кога има реална заплаха за тях. Не съм юрист, но дали тези решения кой да бъде охраняван не могат да се обжалват в съда? Тези пари излизат от нашия джоб, а хората не знаят как се формира това решение кой да бъде охраняван. Искам да има прозрачност, каквато сега липсва. Затова си мисля, че трябва да има възможност тези решения да минават през съда. След като указите на Доналд Тръмп могат да се обжалват в съда, зашо решенията на нашето НСО да не могат?

Каква мислите е причината държавата да не оказва нужната финансова помощ на болничните заведения?

Държа да подчертая, че наистина не става въпрос само за нас. Явно психичното здраве на хората не е приоритет и не е било в последните близо 30 години. Не се възприема като нещо важно и съответно не се отделят нужните средства за това.