Столичната община се опитва да слее 14 детски градини с абсурдни доводи

13:32, 27 апр 17 25 1009 Шрифт:
Автор: Антоан Николов

Опитът на Столична община да слее ДГ 61 "Шарено петле" с ДГ 62 "Зорница" се прави с абсурдни доводи. Това става ясно от доклада, предхождащ решението за сливане, който Topnovini.bg получи. 

Припомняме, че родителите на децата от  ДГ 61 "Шарено петле" научиха, че от общината са взели решение да слеят градината на малчуганите, едва преди няколко дена. След като разбраха, че има вероятност техните деца да посещават съседна детска градина, те започнаха активни действия срещу сливането на двете заведения.  

В доклада, който все още не е качен на сайта на Столичната община, за да могат гражданите да се запознаят със съдържанието му, е записано, че "ДГ № 61 е посещавана от 425 деца, разпределени в 15 групи. ДГ 62 "Зорница" е посещавана от 121 деца от различен етнически произход, разпределени в 4 групи. През последните две години е налице тенденция към трайно намаляване на броя на децата на 5 и 6-годишна възраст, които посещават подготвителните групи в намиращото се в близост училище. След сливането ще се постигне по-добро използване на финансовия ресурс, управление на делегиран бюджет с по-голям брой деца - 546, изградена общодостъпна среда, ползване на педагогически групи от ДГ № 61". 

Като отговор на родителските запитвания, защото този доклад не е публичен, отговорът на юристите от общината бе: "Не сме ви питали, защото не сме длъжни."

Родителите на ДГ 61 "Шарено петле" обаче се възпротивиха точно срещу това, защото тяхната градина е много по-голяма и в по-добро състояние. Затова те недоумяват защо трябва да се сливат с градина, която е с лоша материална база. "Няма да плащаме таксите си, за да храним градина със залязващи функции", категорични са родителите. По този повод те защитиха и директорката на ДГ 61 "Шарено петле" Калинка Илиева.

На снощната среща, която се проведе във физкултурния салон на ДГ №61 "Шарено петле", между представители от  Столична община (СО), кмета на община "Слатина" и засегнатите родители, директорът на дирекция „Образование” Мария Минчева шокира присъстващите с някои абсурдни доводи.

Тя заяви, че в началото е трябвало да бъдат слети общо 20 детски градини в 10, но родителите на 6 от тези заведения са се възпротивили и затова от Столична община са решили да слеят "само 14 градини в 7".

В случая от общината искат да слеят ДГ 61 "Шарено петле" с ДГ 62 "Зорница", "защото е най-близко като локация".

Колаж: topnovini.bg

Това обаче не е точно така, защото най-проста проверка в Гугъл показва, че разстоянието между двете детски заведение е 1,5 км. 

Освен това се вижда нагледно, че до "Зорница" най-близката градина не е "Шарено петле", а ДГ 65 "Слънчево детство", така че тук и този довод увисва неподкрепен от фактите. 

Другият довод, който заяви Мария Минчева, е бил за "оптимизиране на бюджета". В същото време обаче, тя не каза точно колко колко пари ще се спестят, защото "не бил правен финансов анализ". Не е бил правен и план за бъдещото сливане. 

На срещата снощи - 26 април, не стана ясно как ще се прави оптимизация на бюджета, при положение, че отново ще се поддържат две сгради и ще са плаща заплата и на директор и на заместник-директор. Родителите останаха в недоумение как се е взело решението, без да се знае колко точно пари ще се се спестят.

Интересен бе още един отговор, получен по време на срещата, даден от юристите на общината. Те заявиха, че решението е законосъобразно, но признаха, че може да не е целесъобразно. 

След намесата на Topnovini.bg, от "Патриоти за София" вече внесоха официално писмо до комисията по образование, култура, наука и културно многообразие към Столична община, за да се преразгледа това скандално решение. 

Topnovini.bg ще продължи да следи казуса! 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама