Величка Дошева: Да си осиновен, означава да си нещо повече от просто роден

16:42, 27 апр 17 25 1986 Шрифт:
Автор: Златина Петкова

Българска асоциация на осиновени и осиновители (БАОО) за втора поредна година, кани всички малки и големи да станат част от вълнуващия празник – "Щъркелов ден". Това е денят, в който едно дете открива своето семейство завинаги. Тази година събитието ще се състои на 30 април от 11 до 13 часа в „Музейко“ в столицата. Репортер на Topnovini.bg се свърза с Величка Дошева, психолог в БАОО и майка на осиновено дете, която ни разказа повече за инициативата.

„Българска асоциация на осиновени и осиновители е учредена през 2004-та година и се занимава с това да подпомага родители, пристъпили към осиновяване, както и осиновени хора, които имат нужда от подкрепа“ - споделя Дошева.

По думите й, в резултат на свършеното от БАОО, в страната вече е създадена общност от семейства, осиновили деца, които взаимно си оказват подкрепа. Като част от тази подкрепа, а и за да популяризират акта на осиновяване и да покажат, че в него няма нищо срамно и той не следва да бъде тайна, възниква идеята за "Щъркелов ден". Това е денят, в който детето среща своите нови родители и той се празнува с торта, свещички, танци и подаръци.

„Някои родители, които осиновяват дете, приемат за Щъркелов ден първата среща с него, за други това е денят, в който детето пристига в дома им. Всяко семейство само решава кога да го празнува.“

В сбирката участват осиновени и осиновители, без оглед на това кога точно във времето е било извършено осиновяването. Нещо повече, към "Щъркелов ден" могат да се присъединят и хора, които формално нямат нищо общо с този акт, но го подкрепят.

Относно все още съществуващата в Семейния кодекс „тайна на осиновяването“ и битуващото в част от обществото мнение, че този акт трябва да бъде крит, Величка и като психолог, и като майка е категорична, че детето трябва да знае от съвсем малко, че е осиновено. Подкрепя думите си със собствения си пример. Самата тя е казала на дъщеря си, че е осиновена, когато е едва на 3 години и 2 месеца. Вили намира това за напълно естествено, защото най-добрата й приятелка също била осиновена и го знаела от 6-годишна. С времето се оказало, че голяма част от близките й хора също са отгледани в семейства, различни от биологичните си.

„Важно е децата да знаят, защото това е предпоставка за изграждане на стабилни доверителни отношения и помага за изграждането на така необходимата привързаност между родителя и детето. Освен това човек се чувства много по-свободен, когато няма какво да крие. Научила съм дъщеря си, когато някой й подхвърли: „Ти си осиновена!“ да отвръща „А пък ти си само роден!“

В края на разговора ни, Вили споделя искрената си надежда, че плануваните промени за падането на „тайната на осиновяването“ от Семейния кодекс, ще бъдат приети в най-скоро време. Това е важно за всички нас, защото е време да осъзнаем, че осиновяването не е срамна малка тайна, скрита зад стените на дома. То е избор и шанс, за които трябва да се говори с високо вдигната глава, защото да си осиновен, значи да си имал привилегията да се родиш за втори път.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама