34,3 млн. евро ще бъдат разпределени между стартиращи предприятия през септември

16:54, 27 апр 17 25 663 Шрифт:
Автор: Тодор Беленски

Директорът на Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност“ Ивелина Пенева представи Индикативната годишна работна програма за 2017 г., както и възможностите за финансиране по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност (ОПИК)

Тя заяви, че през септември месец тази година предстои пускането на процедура “Насърчаване на предприемачеството в области, свързани с европейски и регионални предизвикателства на НСНМПС“.

Ивелина Пенева поясни, че с общ бюджет от 34,3 млн. евро за първи път се планира обявяване на процедура, насочена към стартиращи нови предприятия и тяхното развитие с подкрепа на дейности, свързани с реализиране на предприемачески идеи, за разработване на нови продукти и услуги в области, свързани с европейски регионални предизвикателства.

Финансирането ще е в размер от 50 хил. лв. до 391 166 лв. По думите й подкрепата ще бъде фокусирана към младежи до 29 год., жени предприемачи и предприемачи над 50 години, а допустими кандидати са микро, малки и средни предприятия, с по-малко от три приключили финансови години.

Това се случи по време на откриването на информационно събитие за популяризирането на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 (ОПИК) пред бенефициенти, представители на бизнеса и академичните среди във Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ).

Лично министърът на икономиката Теодор Седларски откри събитието. На него бяха представени основните приоритети и възможностите за финансиране по ОПИК, както и предстоящите през 2017 г. нови процедури за подбор на проектни предложения, насочени към разработване на иновации от съществуващи предприятия с цел повишаване на конкурентоспособността на българската икономика.

Икономическият министър припомни, че във връзка с включването на България в Инициативата за малки и средни предприятия на Европейската комисия е разработена и одобрена Оперативна програма „Инициатива за МСП“, с предвидени средства в размер на 102 млн. евро от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР).

В рамките на информационното събитие беше представен и проект на Насоки за кандидатстване по процедура „Разработване на иновации от съществуващи предприятие“.

Ивелина Пенева призова присъстващите студенти и бенефициенти да споделят идеите си по проекта, който е отворен за обществено обсъждане до 4 май 2017 г., за да може да се вземат под внимание всички градивни предложения, критики и насоки за реализиране. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама