Общинарите решиха: Дават банята в Банкя с право на строеж за 35 години

17:07, 27 апр 17 25 718 Шрифт:
Автор:

Общинските съветници на СОС единодушно приеха точка 35 от Дневния ред на сесията за отдаване на банята в Банкя с право на строеж за 35 години. Преди 2 години беше пусната процедура за отдаване на обекта на концесия. 13 фирми купиха документация, но нито една не се явява на конкурса. Така новата форма, е отдаването с право на строеж. От групата на БСП в СОС лидерът Калоян Паргов аргументира подкрепата си с изискването да има ясни правила.

Преди два дни пък се появиха и опоненти на процедурата. Те са местни хора от Банкя, а според Станислав Славов, това било "кон за кокошка". 

"Така изглежда, защото сумата от над 9 млн. лв. е почти 8 пъти по-висока от оценката за право на строеж. Но ние търсим инвеститор за възстановяване на балнеолечебницата" - обясни кметът на Банкя Рангел Марков. Той и общинският съветник Ана Стойкова работиха подоклада за банята в Банкя, който бе внесен днес на сесията. "Вложихме много усилия и всяка стъпка е обсъждана с местните хора, така че сме защитили обществения интерес" - каза Стойкова.

Сумата над 9 млн. лв. е толкова висока, защото е базирана на техническо задание, което е съгласувано с Министерство на културата и Паметници на културата, обясниха Марков и Стойкова.

"Така изглежда, че е кон за кокошка, защото правото на строеж е 1,2 млн. лв., но е в интерес на общината. А публично-частното партньорство е бъдещето, особено когато са удовлетворени и двете страни. Докладът е коментиран освен с местните, но и с всички политически сили в СОС" - допълни кметът на Банкя.

Той обясни, че целият процес има два етапа. Първият, е парите на инвеститора за балнеохотела да се използват от общината за възстановяването на сградата. Вторият етап, е СОС да реши как ще се експлоатира банята.

Правото на строеж, което се дава на инвеститора няма да е в парка на банята и няма да се изсичат дървета. Балнеохотелът ще бъде през една улица от банята, където е разрешено да се стои - застрояването ще е 20%, а озеленяването 60%. Балнеохотелът ще бъде 3-4 етажен, защото кота корниз е 10 м. Хотелът ще се свързва с банята с подземен тунел. А след 35 години сградата ще остане собственост на община Банкя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама