Иван Таков: Политиката ми е хоби

17:40, 27 апр 17 25 Автор:

Групата на БСП в СОС от днес има ново попълнение - Иван Таков, по-малкият син на тв легендата и бащата на "Всяка неделя" Янчо Таков. Както Topnovini.bg първи писа, Иван се закле и седна в редиците на социалистите в местния парламент. Той влезе на мястото на Ирена Анастасова, която стана депутат. Клетвата на Таков младши бе първа точка в дневния ред, след това той се включи в обсъжданията и гласуването. Иван Таков даде първото си интервю като общински съветник пред репортер на Topnovini.bg.

 

- Господин Таков, за втори път сте общински съветник и отново встъпване почти в средата на мандата на СОС, това късмет ли?

- Не бих казал, че това е късмет, по-скоро е стечение на обстоятелства.

- В такъв случай имате ли нещо за довършване?

- Да. В предишния мандат бях в комисиите по "Финанси и бюджет" и в транспортна комисия. Отговарях за районите Възраждане и Кремиковци и имам принос в изграждането на канализацията на село Желява. Сега отново ще съм във "Финанси и бюджет" и в комисията по екология. В този мандат ще работя за изграждането на водния цикъл на Кремиковци. Необходими са около 150 млн. лв., но е почти невъзможно да има национално финансиране. Затова е много важно да не се изпусне европейското финансиране.

- Какъв сте по професия?

- И по образование, и по професия съм финансист. 

- В България ли сте завършили?

- Не, в Канада.

- Какво работите?

- Финансов директор съм в частна фирма, работил съм и в инвестиционен фонд.

- Казахте, че ще сте и в комисията по екология, какъв ще е приоритетът Ви там?

- Ще работя за намирането на решение по един от най-наболелите проблеми - мръсния въздух в столицата.

- Кое е първото нещо според Вас, което трябва да се направи по проблема?

- Необходима е нова, цялостна концепция за градския и автомобилния транспорт в София. Трябва да се ориентираме към електротранспортни средства, както и да се ограничи трафика на автомобили в центъра. Другата тема, която ме вълнува в сферата на екологията, е пълноценно ли функционира заводът за преработка на отпадъци.

- Господин Таков, какво е вашето хоби?

- Политиката.

- Не искате ли да сте депутат?

- Не е самоцел. Аз съм политик, който иска да е там, където може да е полезен. През първия ми мандат в СОС смятам, че бях полезен.

- Семеен ли сте?

- Да, съпругата ми е икономист и имаме 5-годишни близнаци - момче и момиче.

 

- Какво остана недовършено от предишния мандат?

- Продължава да е актуална темата за това какво се случва в Центъра за градска мобилност - къде отиват парите събрани от синя и зелена зона, паяците и скобите.

 

- В предишния си мандат сте били в транспортна комисия, какви пари се събират от тези дейности?

- 25 млн. лв. годишно. Тези пари трябваше да отиват за подобряване на градската среда и строеж на паркинги, подземни и надземни.

 

- Колко такива паркинги са построени?

- Нито един. А София се е превърнала в един голям паркинг.