Божидар Димитров: Македония няма никакъв шанс да остане единна държава

По повод последните събития в Македония, репортер на Topnovini.bg се свърза с директора на Националния исторически музей Божидар Димитров за коментар по темата.

Г-н Димитров, какво точно се случва в Македония, според Вас и како го провокира?

- Да започнем оттам, че Македония е мястото, където е извършен геноцид срещу българския народ и 1 милион и 200 хиляди българи са заставени да се пишат македонци. Това, което става там в момента има няколко измерения. Там настъпи много тежка криза на идентичността. Там сега седят и се бият социалисти и социалдемократи с представителите на ВМРО. И едните, и другите смятат, че са македонци, макар че всички отлично знаят, че всъщност са българи, но са принудени от Конституцията да се наричат македонци. Албанците обаче, не са съгласни с тази грандиозна измислица и фалшификация на историята. Те казват, че заради тази измислица Македония не може да влезе в Европейски съюз, защото българите и гърците с пълно основание смятат, че това е кражба на тяхната история. Затова албанците казват, че ще участват в коалиция с една от двете големи партии на т.нар. „македонско население“, само ако то приеме да се смени името на държавата, знамето, химна и да се обяви албанският език за равностоен.

До какво ще доведе този конфликт в Македония?

- Ами, до това, което и в момента става - размирици. Македонският президент отказа да даде мандат на втората партия – тази на Зоран Заев, тъй като тя ще се съгласи с тези искания. Него го обявиха за предател и нарушиха Конституцията, само, за да остане на власт Груевски, който каза, че няма да се съгласи с подобни промени. Албанците обаче, са казали много ясно и твърдо, че ако не бъдат приети техните искания, или поне част от тях, то те могат да напуснат Македония. Те плътно населяват цялата западна част на Македония – от Струга до Тетово, даже до северния квартал на Скопие.

Ако това се случи, то какво бъдеще очаква Македония?

- За съжаление, такова, каквото не ми се иска – разделно. Вероятно американският конгресмен Рорабашер ще се окаже прав, че единственото спасение от по-нататъшни бунтове и размирици, е като се раздели Македония между някои от албанските държави (Албания или Косово) и България. Река Вардар е станала етническа граница между албанци и македонци. Петоъгълникът – Прилеп, Битоля, Ресен, Охрид и Кичево, според Рорабашер, би трябвало да се даде на България, а другото на Косово или Албания. В 21 век не може да съществува измислена нация с измислена история. Това беше голямата грешка на създателите на Македония. При лични разговори македонски политици са ми го признавали. Казвали са ми: „Направихме голяма грешка, не отчетохме развитието на технологиите и че интернет и телевизиите много бързо ще доставят истината на македонския читател и зрител и той ще разбере (тези от тях, които не го знаеха от дядовците си), че са българи по произход.“

Според Вас, Македония няма никакъв шанс да продължи да съществува в този си вид, правилно ли Ви разбрах?

- Точно така, в този вид няма начин да просъществува, би било безкрайна агония. За съжаление, бъдещето й е разделено. Казвам, за съжаление, защото аз съм за цялостна Македония.

Какво е мнението Ви относно твърденията, че битката в Македония е всъщност битка между Турция и Русия?

- Няма нищо подобно. Нито Турция, нито Русия имат пръст в това, което става в Македония, освен че турците наистина си създадоха една партия между мюсюлманите (албанската партия БЕСА), която е подобна на нашата ДОСТ. Тя действително успя да влезе в парламента, но има много малко депутати.

Не е ли възможно, все пак да се постигне някакъв консенсус между македонци и албанци?

- Не, не го виждам като възможност. Много е лесно, но просто македонският политически елит не е склонен да направи подобен компромис. Могат да излязат по телевизията например, утре (македонският президент или министър-председател) и да кажат: „Народе, извинявай, лъгахме те, ние сме българи!“ Ако те се обявят за втора българска държава, Косово се е обявило за втора албанска държава, Кипър за втора гръцка държава и Молдова за втора румънска държава, тогава нещата ще се оправят. Албанците тогава ще знаят, че си имат работа с нас и това и самите албанци го казват. Това обаче, няма шанс да се случи, това е утопия. Ако македонският политически елит го направи, то това означава да си отиде целият вкупом и да дойдат нови хора.

Ще продължат ли сблъсъците и кръвопролитията там?

- Тези кръвопролития са организирани от президента на Македония, който наруши Конституцията и сега търси оправдание за това, т.е. подкрепа на народа. Те са дирижирани също и от бившия министър-председател Груевски, който знае, че ако бъде заменен от ново правителство, ще бъде осъден на много години затвор, заради извършените от него чудовищни злоупотреби.

Каква следва да е позицията на България в тази ситуация?

- Българската държава би трябвало да каже и на САЩ и на Европа, че това е наш проблем, да не пипат там, за да не усложняват нещата. По тази причина, аз съм се карал с няколко президенти и съм им казвал, че са пропуснали шанса си да останат в историята, превръщайки Македония във втора българска държава. Вие виждате и това, което Бойко Борисов е написал във фейсбука си - просто благопожелания и добри думи, че македонците щели да се оправят чрез демокрация, мир и т.н. България може да се погрижи за тези 120 хиляди македонци, които имат български паспорти. Такова малцинство нямаме никъде другаде, това е 10% от цялото население на Македония