Коста Филипов: Македония ще остане цяла, конфликтът ще се разреши с международна помощ

Във връзка с бурната политическа обстановка в Македония, репортер на Topnovini.bg се свърза с дългогодишния кореспондент на БНТ в Скопие - Коста Филипов. С него разговаряхме за случващото се при нашите съседи, както и за позицията, която България следва да заема.

Г-н Филипов, какво се случва в Македония?

- Видяхте, че изборът на етническия албанец за председател на Парламента беше последвано от остра реакция на протестиращите пред сградата. Според тях, това е провокация, тъй като за първи път в кратката 26-годишна история на Македония този трети, най-важен пост в държавата, ще се заема от албанец.

Смятате ли, че този конфликт между албанци и македонци е разрешим?

- През тези 26 години на суверенна и независима Македония почти всички вътрешнополитически и обществени кризи са били предизвикани от неразбиране или някакви проблеми между албанци и македонци. Винаги обаче, най-често под международен натиск и може би с международно посредничество, тези конфликти са намирали своето решение и се е запазвало някакво вътрешно междуетническо равновесие. Това е гарантирало сигурността на Македония и нейната териториална цялост.

При сегашния конфликт, ще се намери ли отново такова разрешение и ще остане ли Македония цяла?

- Мисля, че и в този случай, в крайна сметка, всичко ще се разреши отново с активната роля на международни посредници. За разлика от други години, този път съседският контекст (общобалканският) е малко по-тревожен. Навсякъде в Западните Балкани, които все повече чувстват липсата на европейска перспектива, има повишено напрежение. Затова е малко по-притеснителна сегашната ситуация. Струва ми се обаче, че снощи, с това което стана в Парламента в Скопие, беше вдигнат жълт картон и ще бъде направено всичко възможно да се намери решение. Това не означава, че кризата веднага ще се разреши. Тя ще си тлее, ще има зигзагообразни ходове нагоре-надолу, но политическите елити в Македония трябва да се поучат от собствените си грешки в миналото и да гледат уверено напред. От друга страна, Европейският съюз също трябва да им даде малко по-устойчива перспектива за членство.

Предвид настоящата ситуация там, виждате ли перспектива Македония да бъде приета в ЕС скоро?

- В някакъв момент, това трябва да се случи. Аз съм убеден в европейското бъдеще на целия Балкански полуостров, с уговорката, че страните не трябва да влизат в ЕС по някакви специални политически съображения, а да си минат по общия ред. Това означава да минават по пътя, по който са минали и всички останали членки, а не заради това, че създават някакво напрежение да им се дават предимства.

Казахте, че конфликтът в нашата съседка ще се разреши по мирен път, това означава да се избере и правителство, как ще се състави то?

- В македонския парламент в момента има мнозинство, което е готово да сформира правителство, стига президентът Георги Иванов да им връчи мандата.

Каква, според Вас, е причината да не им даде мандата?

- Не им го даде, защото не иска да прати своя политически ментор – лидера на ВМРО-ДПМНЕ в опозиция.

Би ли се примирил Груевски да бъде в опозиция?

- Не, въпреки че декларативно Груевски заявява, че му е все едно и е готов да отиде в опозиция. Аз силно се съмнявам, че той наистина иска това. Той не иска да отиде в опозиция, защото когато десет години си управлявал Македония и в ръцете ти са били всички механизми за контрол, корупция, злоупотреби и т.н., никак не е приятно да загубиш тези инструменти. Въпреки това, нашата надежда е, че преходът на властта ще стане по мирен път, защото алтернативата е гражданска война. Това би било много лошо за всички, особено за нас, българите, защото сме най-близките им съседи.

В тази ситуация, каква е правилната позиция, която България трябва да заеме?

- Правилната позиция на България е да подхожда към събитията в Македония от гледна точка на това, че сме добър съсед и че имаме специфично отношение към тях, а и сме членове на ЕС и НАТО. Ние трябва да внушим на македонците, че само запазването на тези общоевропейски критерии, може да ги извади от тази забатачена ситуация, в която се намират.