НДК ще свети в лилаво в знак на съпричастност с болните от лупус 

10:04, 30 апр 17 25 362 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 10 май  - Световният ден за информиране за заболяването лупус, сградата на НДК ще грейне в лилаво в знак на съпричастност с милионите хора по света, които страдат от коварното автоимунно заболяване. 

Лилавото, цветът на лупуса, ще освети един от символите на София от 20:00 до 24:00 часа. 

Инициативата е на Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България  (ОПРЗБ). Техни представители ще очакват съмишленици в 20:00 часа пред централния вход на НДК, за да изразят  заедно своята съпричастност към хората, водещи битка с коварната болест. 

Лупусът е системно заболяване, което се среща при един на всеки около 2 хил. души. В България болестта е включена в списъка с редки заболявания. Честотата й е под 50 случая на 100 000. В Европа честотата на заболяването варира между 12.5 и 39 случая на 100 000 души.

Лупусът се среща 8 пъти по-често при жените. Засяга преди всичко млади жени, но понякога поразява и деца, както и хора на всякаква възраст. Поставянето на диагноза отнема средно 6 години, но може да достигне и 10 години, когато много от органите вече са необратимо увредени.

Осветяването на НДК в лилаво е част от отбелязването на Информационната седмица на ревматичните заболявания в България от 8-14 май 2017 и се организира за първи път във връзка с лупуса от ОПРЗБ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама