Цар Симеон II и Царица Маргарита разгледаха изложбата “Основоположници на българската фотография: Карастояновите”

15:52, 30 апр 17 25 609 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Цар Симеон и Царица Маргарита разгледаха изложбата “Основоположници на българската фотография:Карастояновите”. Двамата посетиха Националната художествена галерия, където е подредена изложбата. предаде секретариатът на Н.В. Цар Симеон ІІ.

Неин куратор е известният български фотограф Иво Хаджимишев. “Искам чрез тази изложба да се опитаме да се почувстваме достойни и добри българи, да се замислим и да си спомним откъде идва България”, каза в словото си при откриването Хаджимишев. От 60-те години на XIX век до днес в българската история има няколко възрожденски фамилии, които се посвещават на фотографията и така се превръщат в едни от първите майстори на това изкуство у нас. Една от тях е тази на Никола Карастоянов, който през 1828 г. открива в Самоков първата българска печатница за “щампи”. Неговият син Анастас Карастоянов, освен с печатарската и издателската работа, започва да се занимава и с фотография. Таланта му наследяват и неговите синове Иван и Димитър, както и внуците му Бончо и Божидар. Потомците на Божидар Карастоянов – внучката Виргиния Брайкова и правнучката Биляна Брайкова-Карастоянова са предоставили оригинални негативи и фотографии от много богатия семеен архив. В изложбата са включени и множество изображения от личната колекция на семейство Нели и Робърт Гипсън, от Държавна агенция “Архиви”, Институтът за исторически изследвания при БАН и Държавния архив – Бургас.

Изложбата съдържа много снимки на царското семейство. Г-н Иво Хаджимишев лично показа фотосите на Техни Величества и ги запозна със семейство Гипсън, на които Царят благодари за това, че са предоставили личния си архив и са подмогнали реализацията на проекта. "Техни Величества останаха впечатлени от качеството на снимките, въпреки че са изминали толкова години и от тяхната историческа стойност", допълват от секретариата на  Н.В. Цар Симеон ІІ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама