Създават мобилен библиотечно-информационен център

18:16, 30 апр 17 25 560 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В процес на реализация е създаването на мобилен библиотечно-информационен център „Библиобус“. Това каза директорът на Столична библиотека Юлия Цинзова в интервю за Агенция „Фокус“. Тя обясни, че това е една пътуваща библиотека, с която ще може да се достигне до отдалечените квартали на столицата. „Има квартали в София, в които няма големи читалищни библиотеки и ние нямаме филиали там. Достъпът на хората до книжни ресурси там е ограничен. По този начин ще достигнем до тях, както и до проблемните изолирани социални групи, до домове за стари хора, сираци, ромските общности", каза Юлия Цинзова. "Така те ще имат достъп до всички наши ресурси", допълни тя. 

"В Библиобуса ще имаме компютър, който ще е свързан с мрежата на Столична библиотека и нейните ресурси. Нашите нови читатели ще могат да получават достъп до тях и да си поръчват книги. Ще ги срещаме с много писатели, поети, художници. Ще организираме различни събития и кампании с тях, така че те да се чувстват част от една голяма културна и четяща общност в София“, разказа директорът на Столична библиотека. Юлия Цинзова допълни, че библиотеката разполага с един от най-големите и иновативни Дигитални центрове сред културните институти и мощен сървърен комплекс. „Модерното оборудване помага да се създават нови културни и образователни интерактивни продукти, виртуални колекции и експозиции, свързани със значими събития и дати в българската история и култура. Непрекъснато разширяваме дигиталните си платформи“, заяви директорът на Столична библиотека. 

По думите й най-големите сред тях са „Регина - ПИ“, „Българската литературна класика – знание за всички“ и „Редки и ценни издания в СБ“. Тя уточни, че те са достъпни в интернет и се ползват от десетки хиляди читатели. „В момента работим над архива на детската книга и периодичния печат до 1944 г. Това дава възможност тези ресурси да бъдат достъпни в интернет среда до стотици хиляди читатели, посетители на нашия сайт. Това са предимно млади хора“, каза тя.  Данните за последните 3 месеца на тази година показват, че интересът на читателите и към книгите в хартиен формат се увеличава. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама