Опитват се да премахнат блокирането на "Уикипедия" в Турция

10:41, 01 май 17 25 659 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От "Уикимедия" в момента търсят правни решения в рамките на турската съдебна система за премахване на блокирането на "Уикипедия" в страната. Това се казва в изявление, публикувано в блога на Фондация "Уикимедия". "Категорично отказваме да се подадем на натиска и да цензурираме съдържанието на проектите си. Убедени сме, че в момента най-правилното е да се противопоставим видимо и решително на действията на турското правителство ограничаващи свободата на словото и свободното познание". 

Изпълнителният директор на фондацията, Катрин Мар, призовава блокираният достъп на милиони хора в Турция до свободно знание да бъде възстановен.  

"На 29 април, събота, научихме, че Турският интернет регулатор (ICTA) поставя под възбрана достъпа до всички езикови версии на "Уикипедия" на територията на Турция. "Уикипедия" е глобален източник на неутрална, достоверна информация на стотици езици. Ако блокирането остане в сила, то ще остави милиони хора в страната без достъп до свободно знание за собствената им страна и за света около тях. Ние вярваме, че знанието е фундаментално човешко право и настояваме турското правителство да отмени блокирането", се казва още в изявлението.

"От името на Потребителска група „Български уикимедианци“ категорично подкрепяме това изявление", написаха от своя страна съоснователите й Вася Атанасова и Димитър Димитров. 

Фондация "Уикимедия" апелира към турското правителство да възстанови пълния достъп до "Уикипедия" за турските граждани и да им даде възможност отново да споделят най-големия източник на свободно знание в света. В момента обсъждаме подходящите начини това решение да се оспори в турските съдилища. "Приканваме ви  да се присъедините към нас в апела ни към турското правителство да уважава правата на своите граждани и да свали блокирането на "Уикипедия", допълват от свободната енциклопедия.

Междувременно "Уикипедия" в Турция продължава да е достъпна в Турция чрез апликацията KIWIX. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама