Кърлежи плъзнаха в София

11:07, 02 май 17 25 828 Шрифт:
Автор: Антоан Николов
В района парка до ул. "Слатинска река" в ж.к. "Христо Смирненски" има наличие на кърлежи. За това сигнализира живущите в квартала. Преди около десетина дни от общината обезпаразитиха парка, но падналият непосредствено след това дъжд, вероятно е отмил препарата, защото кърлежите са много. Хората дори изпратиха сигнал до Столична община, с който молят за адекватна реакция.
 
Кърлежите „излизат“, т.е. стават активни със затопляне на времето още през март, дори и по-рано, ако има серия по-топли дни.
 
В края на април и особено през май условията са най-благоприятни и тогава се отчита бум на ухапаните от кърлежи. През летните месеци, поради значителните горещини и оскъдните валежи, активността на кърлежите намалява, за да се увеличи отново в края на август и особено през септември. 
 
Човек не е ефективен като излишно се паникьосва, категорични са лекарите. Трябва да се знае, че изваден в първите часове от запиването си (до 12-18 часа), кърлежът не представлява опасност, тъй като вероятността да успее да предаде инфекция, е нищожен. Затова от изключително значение е редовното оглеждане на тялото за запити кърлежи и тяхното отстраняване. За предпочитане е отстраняването на кърлежа да се направи от медицинско лице с пинцета, метална бримка или друго подходящо средство, ако кърлежът се скъса със скалпел, да се отстрани останалия в кожата смукателен апарат, а мястото да се дезинфектира.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама