Адв. Атанас Павлов: Велинградчани да съдят държавата заради урана във водата

12:08, 03 май 17 25 2081 Шрифт:
Автор: Антоан Николов

Първите проби от изследването на водата във Велинград от РЗИ Пазарджик вече излязоха. От първичните резултати е ясно, че уран над нормата има във питейната вода от каптажа "Легоринец", който е спрян. При норма 0,03 мг/л е установено 0,032 мг/л наличие на уран. Пробите са анализирани от лабораторията на Националния център по радиобиология и радиационна защита – София. Каптаж “Легоринец”, по данни на ВКТВ ЕООД гр. Велинград, е изключен от схемата за водоснабдяване на гр. Велинград на 20.04.2017 г.

Според получените на 02.05.2017 г. предварителни резултати от извършените анализи на 9 проби питейни води, взети от РЗИ Пазарджик от гр. Велинград и с. Св. Петка, с. Пашово, с. Юндола, с. Грашево и с. Мечо корито, които също са от лабораторията на Националния център по радиобиология и радиационна защита – София. По радиологичен показател за естествен уран изследваните води съответстват на изискванията на Наредба № 9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели.

В социалните мрежи хората започнаха да се възмущават, че дълго време са били тровени, без дори да подозират. Поради тази причина, недоволните граждани започнаха да се допитват до най-различни адвокати с цел да заведат колективен иск срещу държавата. По този повод репортер на Topnovini.bg се свърза с пазарджишкия адвокат Атанас Павлов, който изрази своето компетентно мнение по случая. 

Г-н Павлов, каква отговорност може да търсят велинградчани от държавата за завишените норми на уран в питейната вода?

- По отношение на водата, тук имаме отговорност на държавата за вреди, причинени на гражданите. Има специален закон, който има теория и практика, по който увредените граждани могат да си търсят правата. Като вредите могат да бъдат имуществени, неимуществени, всякакви. По този закон се съди, ако примерно полицията е задържала някое лице неоснователно. По този ред се съдят и за вреди, причинени на гражданите от други административни органи, не само от правоохранителни.

Трябва ли да се докажат тези вреди?

- Да, трябва, но ако бъдат имуществени. Но в случая става въпрос обаче за неимуществени вреди. Неимуществените вреди съдът ги определя по справедливост, по вътрешно убеждение. Силно се надявам, че водата не е увредила здравето на хората, защото в този случай отиваме на страшни обезщетения. Но сега много е важно експертизите, които ще бъдат направени от съответните специалисти. Аз в сайтовете чета различни неща. Там се говори за наличието на арсен, чета други работи. Ако това е било за по-дълъг период, това би могло да доведе до увеличаване на заболяванията, примерно в бъбреците или в някои други органи. Но това трябва да го кажат специалистите. Тук вече обезщетенията стават много по-високи.

А кой трябва да носи отговорност?

- Те са няколко. Ние трябва да направим проучване кой точно от административните органи носи правомощията по контрол. Дали специално РЗИ - Пазарджик, дали някоя друга институция. Трябва да проверим кой от държавните органи носи отговорност за контрола за качеството на водата. Който не е изпълнил необходимия контрол, който не е извършил необходимите действия, или който е бездействал. Едва тогава може да насочим иска където трябва.

Каква е сложността в евентуален бъдещ процес?

- Такъв иск определено ще бъде сложен. Най-малкото ние като адвокати не сме специалисти в областта в качеството на водата, в заболяемостта. За всичко това трябва да ползваме експерти, които са вещи лица в тази област, за да бъде подготвено делото както трябва.

Какъв трябва да бъде искът? Колективен?

- Да. Но днес стана ясно, че само един от кладенците е със завишени норми (Легоринец - бел.ред.). Друг е въпросът, че аз не вярвам на тези контролни органи. Те могат да изкарат, че навсякъде всичко е било идеално, за да избягат от отговорност.

Другият проблем е, че от ВКТВ-Велинград не са давали четири месеца пробите за изследване.

- Да. Като цяло това дело е интересно, защото не е водено такъв процес досега. За който и да било адвокат този казус е интересен, защото не е бил разглеждан до момента у нас. Но хората трябва да си търсят правата!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама