Йорданка Благоева: Студената война се вихри с петорна сила в световната атлетика

15:02, 03 май 17 / Спорт 25 550 Шрифт:
Автор:

"Битка между Изтока и Запада, която може да се превърне в престъпление" - така коментира предложението на Съвета на Европейската атлетическа асоциация (ЕАА) за пренаписване на рекордите на планетата първата ни световна рекордьорка в скока на височина Йорданка Благоева, сребърна и бронзова олимпийска медалистка. Преди дни ЕАА прие препоръките на работна група, която ще пренапише историята на Царицата на спортовете.

Благоева се пита кой ще гарантира чистотата на днешния спорт и ще посочи границите на човешките възможности, за да останат само тези рекорди, които имат доверието на хората. Тогава нека няма изобщо рекорди, да си има класиране на самото състезание и да не се сравняват постиженията на атлетите, саркастично предлага Благоева. 
 

Президентът Росен Плевнелиев връчна медал "За заслуга" в областта на спорта на Йорданка благоева Снимка: Topnovini.bg

Тя се опасява, че при смяна на ръководството на ИААФ ще дойде някой, който отново ще върне рекордите, ще реши, че му харесват други промени. Има статистика, история, традиции, това е отново някаква политическа битка днес, но с петорно по-голяма сила, смята именитата ни атлетка. 

Тя задава въпроса дали при над стоте си опита над двата метра Стефка Костадинова винаги е била допингирана? "Ами тя не трябва да прилича на човек, а всички знаят, че ние сме и майки, мисля, че добре изглеждаме и това е някаква лудост" - категорична е Благоева. 

Именитата ни спортистка, а и екипа на Topnovini.bg, направихме неколкократни неуспешни опита за връзка с шефа на родната федерация Добри Маринов, който е вторият човек в ЕАА. "Любопитна съм какво ще каже Добри, защото мандата на сегашния президент на ЕАА Свен Арне Хансен изтича и той има желание да го замести" - пита Благоева. И допълня философски, че лазещите на колене винаги се огъват.

По въпроса, че руските атлети трябва да се състезават под неутрален флаг Йорданка Благоева е категорична, че това е направо малоумие, като й е болно, че политиката е нахлула безскрупулно и в световния спорт.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама