Политолог: Не е сигурно, че кабинетът Борисов-3 ще изпълни пълния си мандат

16:11, 03 май 17 25 831 Шрифт:
Автор: Антоан Николов

Утре кандидатът за министър-председател Бойко Борисов ще връчи на президента Румен Радев документ за успешно изпълнен мандат за съставяне на правителство. Вече станаха ясни и отделните министри, които ще бъдат предложени за гласуване. По този повод, репортер на Topnovini.bg се свърза с политолога Емил Марков, който коментира състава на бъдещото правителство.

Г-н Марков, има ли изненади в  състава на правителството?

- На първо място това, което забелязвам, са рокадите, които очаквахме последните дни, свързани най-вече с поста на Лиляна Павлова, която очевидно няма да е на стария си пост, а й е дадено европейското председателство. Доколко г-жа Павлова е запозната с европейското председателство, това е друга тема. Другото нещо, което ми прави впечатление, е липсата на Вежди Рашидов. Той е заменен от своя доскорошен заместник Боил Банов. Очаквам продължение на същата политика на Министерството на културата, но все пак, тази рокада ми направи впечатление, въпреки че в последните дни г-н Борисов се опитваше умело да го защитава. По отношение на останалите министри, виждаме горе-долу продължение на кабинета на Борисов-2. Това, което се забелязва, е, че това е правителство на консенсуса. Имам предвид, че има политически съвет, където ще се решават всички проблеми в коалицията, така че да се предотвратят проблемите, които ГЕРБ имаше с Реформаторския блок.

Как бихте коментирали поста на вътрешния министър, който сега ще се поеме от Валентин Радев. Той беше зам.-министър в първия кабинет на г-н Борисов, след това, в мандата на второто правителство на ГЕРБ той беше зам.-председател на комисията по отбрана. Ясно беше, че г-н Каракачанов ще стане министър на отбрана, но виждате ли някаква изненада в назначаването на новия силов министър?

- Да, ясно беше, че г-н Каракачанов ще стане министър на отбраната. Колкото до г-н Радев, той е доста добре подготвен политик от ГЕРБ. Беше зам.-министър на отбраната. Знам, че той се е занимавал с доста интересна тема в артилерийското въоръжение. Очаквам от г-н Радев да е продължител на политиката на МВР каквато беше досега.

Очаквате ли правителството да изпълни целия си четиригодишен мандат?

- Това правителство е основно благодарение на европейското председателство на България. Ще изкара европейското председателство като програма минимум това правителство. А ако няма някакви непреодолими проблеми пред коалицията, може да изкара и малко по-дълго време - може би 2-3 години. Според мен, има много големи въпроси, които това правителство трябва да си изясни, включително и въпроса за изборното законодателство.

В състава на бъдещото правителство се откроява името на Цецка Цачева, която ще стане министър на правосъдието. Това жест на г-н Борисов към г-жа Цачева ли е, защото тя не стана президент, а освен това дори не бе избрана за депутат в 44-то Народно събрание? 

- Да, това определено е жест и определен вид компенсация към наслоеното към нея настроение в обществото. Тя позагуби и позиции в ГЕРБ. И г-н Борисов й се отплаща добре с този пост. В нейно лице очаквам продължение на досега водената политика в правосъдното ведомство.

Други интересни назначения в този кабинет открояват ли се?

- Много е интересно назначението на Нено Димов за министър на околната среда и водите. Той все пак има опит като заместник на министър Евдокия Манева. Те почнаха едни много интересни реформи, свързани с евроизискванията, така че там очаквам една добра негова изява. На него ще му отива много повече ролята като министър, отколкото като председател на Института за дясна политика. 

Очаквате ли от правителството на Борисов-3 да рискува с по-съществени реформи?

- Пред това правителство на дневен ред стоят реформите, свързани с европредседателството на страната ни. Дали ще включи наистина важните точки за България, включително темата БРЕКЗИТ, в която нашето председателство ще има много важна роля? Дали ще запазим правата на българите в Англия? Това всъщност са едни от многото въпроси, които са поставени пред това правителство. Освен европейското председателство, предстои да се види какво ще се случи с кризата в Турция и Македония. Това също би се отразило на конкретните политики на правителството. Има доста българи, които живеят и в Турция, и в Македония, така че това дълбоко ни интересува.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама