Нови бебета чакат в Столичния зоопарк

13:08, 04 май 17 25 557 Шрифт:
Автор:

Столичният зоопарк очаква нови обитатели. Пиарът Ирина Сахатчиева разказа пред репортер на Topnovini.bg  за предстоящите щастливи събития и за развитието на Зоологическата градина.

- Г-жо Сахатчиева, имате ли нови животни?

- От тази година нямаме. Но от миналата имаме две кинкажута, роди се и антилопа адакс, която е много ценна. В момента всички тревопасни животни и котки са в размножителен период, мътят и египетските лешояди – в очакване сме животинското ни семейство да се разрасне и с други видове. Предстои и прайд на лъвовете. Чакаме акт 16 за новите заграждения.

- Бюджетът достатъчен ли е за нормалното съществуване на зоопарка?

- Това май е подвеждаш въпрос. По начало най-големите разходи са за отопление, ток и вода. За сега се справяме. Столичната община предвижда увеличенията, за да може да функционира зоопаркът. Разбира се, ние също търсим допълнителни средства. Ползваме програмата за осиновяване, за да направим престоя на някои животни по-близко до природата.

Ирина Сахатчиева - PR на Столичния зоопарк

- Имате ли нови осиновявания?                         

- Имаме. Верига за бързо хранене осинови лъвове, търговско дружество за техника - черните мечки, които са подарък от Берлин, частно лице си хареса един мъжки сервал, фирма, занимаваща се с IT-технологии стана „родител“ на двете групи сурикати, а фирма трета година се грижи за хипопотама. Още едно частно лице осинови една кафява мечка. Имаме си доста осиновители, но винаги може повече.

- Ще има ли промяна на цените на билетите?

- Цените на билетите се определят от Столичната община. Те съвсем съзнателно са занижени, за да бъдат достъпни за всички граждани. Те се компенсират с бюджета. Нашата цел не е да се издържаме от цените на билетите, така че засега не се предвижда увеличение.

- Не е тайна, че в зоопарка има хора, които полагат обществено полезен труд.

- Говорите за пробация. Да, и в момента имаме няколко души, които идват по няколко пъти в месеца. Например, двама души изкопаха един канал, други помогнаха за изхвърлянето на пръстта от един ров. Но те не са групи. Това са хора, които имат право да положат труд не повече от 56 часа на месец, работата им се проверява на две седмици. От полза са ни, защото, например, след неделя имаме само три жени за почистване на кошчетата, тоалетните, които са безплатни. Помощ получаваме и от много фирми и организации, занимаващи се с доброволческа дейност. Само преди дни десетки доброволци работиха по озеленяването на зоопарка. Нашият директор арх. Добромир Бориславов, който е специалист по ландшафт, също участва. На 19 май чакаме нови групи доброволци от офиси на частни фирми – има много за почистване, боядисване, подрязване на клони.

- Може ли да кажем, че зоопаркът има европейски облик?

- А може ли да кажем, че държавата ни вече наистина има европейски облик? И все пак нашите посетители трябва да бъдат убедени, че се стремим, според условията в държавата, да бъдем на ниво. Не е лесно да се грижим за над 1000 животни от около 240 вида, без рибите. София е голям град, има много проблеми и все пак сме успели да се превърнем в едно тихо кътче, където майки с деца, по-възрастни хора могат спокойно да дойдат и да се разхождат в, надявам се, приятна обстановка. А иначе имаме много задачи.

- Имате и нов директор от началото на годината?

- Така е. Арх. Добромир Бориславов е на този пост от началото на годината. Той има изключително много напредничави идеи. Не е специалист по зоология и отглеждане на животни, но пък е с голям опит в работата с институциите и мениджърските му умения са впечатляващи. Нещо, което до този момент ни липсваше. Защото има две неща, които един зоопарк трябва да осигури – нормални условия за живот на животните, които са затворени и нямат право на избор, както и образоването на посетителите. А това трябва да стане успоредно и със забавлението. Животните трябва да бъдат гледани по най-добър начин и така хората ще видят и най-доброто от тях. Арх. Бориславов вече има стратегия за привличане на повече посетители. Но тук не говорим за забавление от типа на цирка. Ако всичко това се случи, а то задължително трябва да стане - тогава мога да кажа, че нашият зоопарк има европейски облик.

арх. Добромир Бориславов - директор на Столичния зоопарк

- Столичният Зоопарк вече три десетилетия е на това място. По-възрастните столичани и гости на града си спомнят, че той се намираше срещу Спортната палата.

- Зоопаркът е стара институция и задължително трябва да запазим хубавото, да отстраняваме недостатъците и да добавяме новото и модерното. Много по-лесно е да направиш нещо чисто ново на зелената поляна, докато от градски зоопарк, който да изглежда естествен, е предизвикателство. Напредъкът не се състои в реконструкции, а в промяна на мисленето.

- Черпите ли опит от чужбина?

- Разбира се. Ние сме кандидати за членство в Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите. Имаме консултант, който ни насочва и дава правилните отговори на много въпроси. Изискванията за членство са много високи и трябва да ги изпълним всички.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама