Дунав на победа от историческа титла в тениса на маса

17:21, 06 май 17 / Спорт 25 758 Шрифт:
Автор:

Мъжкият отбор на „Дунав“ (Русе) е само на победа от спечелването на историческа първа титла в шампионата ни по тенис на маса. В първата финална среща в София той победи шампиона „Дигеста Профиспорт 2007“ с 4:1. Положителната сметка откри Денислав Коджабашев, който успя да обърне резултата срещу Кирил Попов и от изоставане с два гейма да спечели с 3:2. Заелият мястото на контузения Димитър Атанасов Веселин Георгиев не беше равностоен на шампиона Теодор Александров и след 3:0 гостите поведоха с 2:0.

След два драматични първи гейма – 11:9 и 12:10 срещу представителя на домакините Петко Габровски французинът Ерик Дюран си позволи лукса да загуби третия (-4), но беше категоричен в четвъртия и така с 3:1, съвсем доближи дунавци до крайната победа.

Очакванията, че шампионите на България при двойките мъже Александров и Коджабашев няма да имат проблеми срещу Попов и Габровски не се оправдаха и след драматични обрати русенци загубиха с 2:3.

Още по-драматичен бе двубоят между Александров и Попов, завършил при 3:2 и така гостите се поздравиха с крайния успех – 4:1. Реваншът е на 27 май в Русе.

През последните 9 години столичани седем пъти са се окичвали със златните медали в мъжкото отборно първенство и на два пъти са губили финалната серия и са оставали втори.

Пред Topnovini.bg президентът на домакините и спонсорът на гостите, които са и членове на УС на федерацията споделиха:

Илиян Шопов (Дигеста)

„В нашия отбор основната задача на играчите е да поддържат високо клубно професионално ниво и тъй като имаме национални състезатели и това на българския тенис на маса. Но титлата не самоцел. Още преди началото на шампионата ръководството на клуба взе решение да разчитаме само на български състезатели, да не търсим скъпи придобивки от чужбина, които биха гарантирали първото място и да развиваме играчи във всички възрасти. Защото винаги сме държали да се печелят медали със собствени сили. Отборът на „Дунав“ е нов във Висшата лига, но с много добра селекция, очевидно ресурсно обезпечен и с амбицията да се запише като шампион в историята на спорта ни.  Не бих казал, че ако спечели титлата – това ще бъде незаслужено или изненадващо. Иначе българският тенис на маса споделя съдбата на цялата ни държава, на целия български спорт. Но благодарение на федерацията и клубовете календарът е много наситен и пълноценен. Поддържаме класни състезатели и много от тях са търсени и в чужбина.“

Севдалин Вълнаров (Дунав)

„Аз съм играл тенис на маса, пред няколко години разбрах, че финансово клубът има проблеми и за много кратко реших, че трябва да помогна. Не го правя за реклама на фирмата ми. Направихме всичко възможно участието ни във Висшата лига да стане реалност, а за да бъдем конкурентно-способни привлякохме и двама от най-силните български състезатели Александров и Коджабашев. Това са може би и най-перспективните момчета, с професионално отношение към подготовката и срещите. Привличането на чуждестранни играчи не е самоцел, защото зная, че да запалиш едно дете по даден спорт – то трябва да има пример. И вече имаме резултати. Днес в помощ ни беше Ерик Дюран, но за втората среща в Русе ще пристигне и един много класен тенисист, също французин - Абдел-Кадер Салифу (112-и в световната ранглиста), който много ни помогна в полуфиналната серия и заслужава да дойде и да си получи златния медал.  За сега все още нямаме високи цели за женския отбор, но съм сигурен, че момичета ще се постараят и ще спечелят медал.“ 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама