Пионерът във фотожурналистиката Робер Доано с изложба в София

11:55, 09 май 17 / Култура 25 512 Шрифт:
Автор:

Един месец – от 15 май до 15 юни, в рамките на Четвъртия фестивал „Фотофабрика“, който е част от календара на културните събития на Столичната община за тази година, ще бъдат показани 30 от най-известните фотографии на Робер Доано в периода от 1945-1978 г.. Изложбата на един от основоположниците на световната фотожурналистика е в Музея за историята на София.

През 1984 г. на прочутия френски фотограф е присъдено званието рицар на Ордена на Почетния легион. Десет години по-късно и две седмици преди да навърши 82 години той умира в Париж.

Името на Доано става известно по целия свят през юни 1950 г., когато снимката му за списание Life „Целувка пред кметството“ е тиражирана на картички, публикации и се е превърнала символ на любовта. На нея влюбена двойка се целува в Париж. Фотосът освен, че прави французина световноизвестен, му носи и сериозни финансови постъпления. Но 38 години по-късно, през 1988 г., семейство Жан и Дениз Лаверние завеждат иск за авторски права, че са снимани без съгласието им. Тогава в съда става известно, че на кадъра е друга двойка – Франсоаз Делбар и Жак Карто, която обаче девет месеца по-късно се разделя. 

 

Франсоаз и Жак тогава са влюбени начинаещи актьори и по спомени на Жак те са се съгласили да позират на площад „Конкорд“, улица „Риволи“ и пред парижкото кметство, откъдето е и снимката. В знак на благодарност Доано подарява на момичето фотоса с автограф и печат. През 90-те години Франсоаз също се опитва неуспешно да получи някакви компенсации и това носи нови разочарования за автора. 

През април на 2005 г. все пак актрисата успява да продаде снимката на аукцион за 155 000 евро на анонимен швейцарски колекционер.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама