Майки на протест, настояват за видеонаблюдение в яслите и детските градини

14:34, 10 май 17 25 1045 Шрифт:
Автор: Златина Петкова

Протест на родители от София пред сградата на дирекция „Образование“ на Столична община. Майките се обявиха за ненасилие в яслите идетските градини. Репортер на Topnovini.bg се срещна с протестиращите, за да научи повече за исканията. Те настояват за въвеждане на видео наблюдение, промяна на режима за адаптация, който да позволява на родителите да влизат в яслите и градините и да остават до децата си известен период от време, провеждане на личностни тестове на персонала, както и намаляване на броя на децата в групите.

Кристина Иванова, която е майка на момченце на година и три месеца, на което му предстои да постъпи съвсем скоро в ясла, сподели пред екипа ни, че ще остави там детето си със смесени чувства.

„От една страна трябва да се върна на работа, а от друга, искам аз да си го гледам , защото изпитвам страх от това какво може да му се случи в яслата. На първо място ме тревожи това, че ще трябва да оставя детето си при непознати хора. Според мен, трябва да има период на адаптация, в който той да свикне с отсъствието ми. Другото, което ме безпокои е, че родителят има право да стигне най-много до гардеробчетата. Обуваш му обувките и оттам нататък не знаеш какво става. Не съм чувала някой да е влизал по-навътре и да види каква е атмасферата. Точно затова искам да се даде възможност за такава адаптация и също да бъдат поставени камери.“

Петя Петрова също част от протестиращите майки. Тя ни разказа, че малкото й момиченце тръгнало с огромно желание на ясла, но на втория ден се прибрало с огромна синина на крака.

Снимка: Topnovini.bg

„Не мисля, че това е станало случайно, но въпреки това го преглътнах и продължих да я пускам в съответната ясла, защото ние с съпруга ми трябва да изкарваме пари, за да я отглеждаме. Обърнахме се, разбира се, към ръководството на детското заведение и попитахме какво се е случило, но никой нищо не знаеше.“

На протеста присъстваха и представители на персонала в детските заведения. Според Ива Петрова, която е медицинска сестра в ясла тормозът над децата няма да спре с поставянето на камери.

„Камерите не решават нищо. Каква гаранция и алтернатива ще даде общината на родителите, които не искат децата им да бъдат заснемани, защото се боят видеото да не попадне в ръцете на хакери. Има деца със заболявания - аутисти и т.н. и се е случвало майката да дойде и да го сподели само с мен. Те не желаят външни хора да имат достъп до такава информация. Видеонаблюдението е регламентирано със Закона за защита на личните данни, така че без писменото съгласие на двамата родители, това няма как да се случи.“

Снимка: Topnovini.bg

Петрова смята, че проблем може да създаде и възможността на родителите да остават при децата си до момента на адаптация, защото това веднага щяло да предизвика реакция у другите, чийто майки и татковци нямат възможност да остават при тях. Медицинската сестра вижда адекватното и трайно разрешаване на проблема в намаляване броя на децата, за които персоналът трябва да се грижи, както и в достойното заплащане.

„Масово един служител от персонала се грижи за 25-30 деца, а изискването в закона е за 15. Има експертни оценки, които доказват, че периферното зрение на човек може да обхване 15 души, 16-ят е в мъртвата точка. Вие ми кажете как да се справя с 28.“

Представителите на дирекция „Образование“ към Столичната община в лицето на Мария Минчева, отговаряща за детските градини и Моника Чеуз, занимаваща се с яслените групи, приеха представителите на родителските организации, за да обсъдят с тях посочените искания. 

Колаж: Topnovini.bg

Очаква се в сряда да се проведе по-всеобхватна работна среща, на която да присъстват представители и на директори на детски заведения и учители и тогава да се реши с категоричност какви промени ще се въведат. 

На този етап общинските представители заявиха пред медиите, че подкрепят въвеждането на камери в яслите и детските градини, предстои обаче да се обсъдят подробностите, за да се постигне консенсус между всички заинтересовани страни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама