СОС ще решава да остане ли Бистришко Бранище защитена от ЮНЕСКО зона

10:11, 11 май 17 25 633 Шрифт:
Автор:

Ще има ли България защитени зони от ЮНЕСКО и как запазването им ще ги вкара в световната карта? Всичко това зависи от съответните общини, към които са тези защитени зони. На 18 май на сесията на СОС в София ще бъде разгледан въпросът с Бистришкщо бранище. Тогава общинските съветници трябва да гласуват за запазване на зоната като резерват от програмата на "Човек и биосфера" на ЮНЕСКО. Срокът е до 15 май и общините трябва да потвърдят, че прилежащите им зони остават.  От СОС се изисква да определи преходната зона на биосферния резерват Бистришко бранище. 

"От 70 години имаме 16 обекта в ЮНЕСКО от общо 600 в целия свят. Това показва, че по тези места има ценно биоразнообразие. Определянето на тези зони не е свързано с българското законодателство. Признаването им от ЮНЕСКО е почетен знак, че бългаските резервати ще останат на световната карта", обясни пред topnovini.bg екологът Тома Белев.

 

В последната седмица той усилено звъни и подсеща някои от общините, които трябва да вземат решение, но не са разбрали, че срокът е до 15 май.

Решението си вече са взели община Ракитово за Мантарица, а на 18 май се очаква и Столична община да е готова с Бистришко бранище. Със сигурност в картата на ЮНЕСКО са утвърдени защитените зони в общините Малко Търново, Силистра, Асеновград, Севлиево, Троян и Карлово. Всички те са утвърдени граници на биосферните си резервати. До дни резултат ще има от община Благоевград. Под въпрос остават още 5 общини като кметът на Чупрене е заявил, че няма желание, но за по-сигурно отново щял да потърси мнението на общинските съветници.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама