Зелените: Кой ще носи отговорността за урана в питейната вода

14:42, 11 май 17 25 482 Шрифт:
Автор:

Партията на Зелените постави няколко искания към правителството. Според тях месец след откриването на уран в питейната вода в Хасково, Първомай и Велинград няма виновен. 

"Ние сме извън парламентарна сила, но предлагаме нашата експертиза по проблема. Според нас, големият проблем е неинформираността на гражданите. Все още никой не знае какви ще са последиците хората от наличието на уран в питейната вода", заяви пред topnovini.bg съпредседателят на "Зелените" Владислав Панев. Според тях качеството на водата е в пряка връзка с националната сигурност на страната.

"Зелените" са категорични, че трябва да има отговорен за наличието на уран във водата и контролираща структура, която да носи отговорността. 

"Според нас, това може да е отдел или дирекция в МОСВ, но всички да знаят, че от там ще се носи отговорността", заяви Панев. "Паралелът с аварията в Чернобил и преднамереното скриване на истината от комунистическата власт тогава е очевиден. Добрата и навременна информираност на гражданите за данните за водата и за предприеманите мерки, е ключова за преодоляване на страха и за осигуряване на чиста и безопасна вода за хората, както и за повишаване на доверието в институциите", пишат в открито писмо до медиите от политическа партия "Зелените".

Затова настояваме новото правителство да се заеме незабавно с проблема и в най-спешен порядък да приложи следните мерки:

1. Веднага да започне реорганизиране на работата на структурите, отговорни за качеството на водата. Да премахне съществуващия модел на хаотичност и прехвърляне на отговорността между няколко на брой регионални институции. Отговорна за решаването на проблема с урана трябва да бъде една модерно организирана институция, която да изпълнява ефективно задълженията си. Сегашната система позволява прехвърлянето на топката от едно ведомство на друго и в крайна сметка не води до резултати. 

2. Да се актуализират методите и режимите на измерване и контролиране на качествата на водата, използвана от българските граждани, за да бъде гарантирано здравето и сигурността на българските граждани. 

3. Да се осигури пълна прозрачност на дейността на институцията, а получаваните резултати от измерванията при всяка контролираща акция да се публикуват на сайта на институцията най-късно до три дни след излизането им.

4. Правителството да поръча изготвянето на коректна карта на обектите и областите в България, с повишено лъчение, която да бъде разпространена за информация на гражданите, а опасните обекти да бъдат обозначени с ясна маркировка.

5. Под прякото наблюдение на министър-председателя незабавно да бъде въведена програма за спешно обезопасяване на затворените обекти за добиване на уран. Да се провери дали мерките по премахването на опасността оттам са били адекватни и навременни. 

6. Да се проведе информационно-разяснителна кампания относно предпазните мерки, които всяко едно домакинство може да вземе, за да сведе радиационните рискове до минимум.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама