Жива верига блокира пътя Самоков - Дупница

15:41, 11 май 17 25 1076 Шрифт:
Автор: Златина Петкова

Безобразното състояние на целия път между Самоков и София провокира активни граждани да излязат на протест, за да покажат на отговорните институции, че спешно трябва да се вземат адекватни мерки за възстановяването му. На 20 май от 14:00 ч. жители на Самоков ще затворят отсечката Самоков-Дупница, с цел да бъдат чути исканията им. Репортер на Topnovini.bg се свърза с организатора на предстоящата блокада Екатерина Василева.

„Искаме да кажем „Стоп“ на това да не бъдат уважавани нашите искания, а те не са за ремонт или закърпване на сегашната настилка. Настояваме за изграждането на магистрала „Рила“, която беше спряна от първото правителство на ГЕРБ“. Според лидерът на протеста, жителите на Самоков не разполагат с ясна информация за причините, довели до спиране на строежа на аутобана, което отваря вратата за всякакви догадки и предположения.

„Хората в нашия град коментират помежду си, че причината вероятно е свързана с това, че кметът ни е от БСП, а на власт са ГЕРБ. Ние сме червен град и може би това е един от проблемите.“

По думите на Василева, изграждането на магистралата е спряло през 2009-2010 г. и от тогава до сега по трасето се правят само частични кръпки.

„По пътя към Дупница няма мантинели, осева линия, мрежи и т.н. Постоянно има свлачища. Човек трябва да се моли да стигне жив, когато шофира там. Над 10 000 тежкотоварни коли преминават годишно по този маршрут, което също е предпоставка за лошото състояние на настилката.“

През 2010-та година граждани от областта са направили петиция по казуса и са я изпратили на тогавашния и настоящ министър на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, но нищо не се случило, защото не са били събрани нужният брой подписи. До ден днешен проектът за АМ „Рила“ е замразен, въпреки че е имало обществена поръчка за изграждането й, спечелена от "Главболгарстрой". През това време инфраструктурата по цялото трасе, включващо отсечките Самоков-Дупница, Самоков-София, Самоков-Ихтиман и Самоков-Костенец става все по-лоша.

„Ако тръгнете от Боровец за Костенец, пътят от едната страна е пропаднал, което също е изключително опасно, но пак не се вземат никакви адекватни мерки, а Боровец все пак е сред най-посещаваните ни планински курорти.“

Простиращите са категорични, че ако исканията им не бъдат взети под внимание, системно (всяка седмица в определен ден и час) ще блокират пътя Самоков-София и това ще продължи, докато не бъдат чути. Ако и това не помогне, следващата стъпка е протест пред Агенция "Пътна инфраструктура".

Topnovini.bg ще продължи да следи темата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама