Родители протестираха срещу сливането на детски градини

21:39, 11 май 17 25 1746 Шрифт:
Автор: Антоан Николов

Спорното решение на Столичната община да слее 14 детски градини, за да ги преобразува в 7, започва да придобива все по-мащабни размери. Topnovini.bg бе първата медия, която ви информира за постепенно разразяващия се скандал. Благодарение на намесата ни, с помощта на родителите от ДГ 61 "Шарено петле, вече е  депозиран доклад на зам.-кмета Тодор Чобанов за отмяна на решението на сливане на тази градина с ДГ 62 "Зорница".

Тази вечер възмутени родители от ДГ №113 „Преспа” се събраха  пред сградата на общината на район "Средец", за да протестират срещу решението за сливането на тази градина с ДГ № 77 „Магнолия”, предаде репортер на Topnovini.bg. Въпреки че и двете градини се намират в един и същи район "Средец", родителите негодуват, че са разбрали с огромно закъснение за предстоящото обединение на двете заведения. 

"Това е взето тайно от нас, ние не бяхме извикани за обсъждане. Нито Общественият съвет знаеше, нито никой. Вчера нашата директорка, когато започнахме да събираме подписи, каза да не се притесняваме. Но ние не вярваме само на думи. Целият акт е много потаен", казаха майките от ДГ №113 „Преспа”. 

Освен това, те не разбират защо по-голямата градина ще стане филиал на по-малката. "Нелогично е да подчиняваш голямото на малко", недоумяват още те. 

Другият проблем, който притеснява родителите, е че ДГ №77 „Магнолия” се намира далеч от градината, в която ходят децата им, и няма да бъде удобно да ги водят до там. "Ние живеем близо до ДГ №113 „Преспа”, затова сме в нея", добавиха те. 

Снимка: Topnovini.bg

И не на последно място, родителите от ДГ №113 „Преспа” се притесняват какво ще се случи със сградата, в която в момента ходят децата им. "Сградата може да бъде взета за нечии бизнес интереси. Какво ще се случи с нея, също не знаем. Ние имаме информация, че има сериозен интерес и натиск върху тази сграда. Досега г-жа Добрева (б.р. директор на градината) е успявала да отбие този натиск, но с нейното пенсиониране, което ще стане факт през месец юни, вече няма да има кой да защитава интересите на градината, в която ходят децата ни."

След като се събраха пред сградата на ул."Леге" № 6, родителите се срещнаха с представители от общината на район "Средец". Сред тях беше и кметът на района - Мария Ачкова.

По време на дискусията родителите изказаха своите опасения пред ръководството на общината, което от своя страна обясни, че сливането на двете градини ще се осъществи само на административно ниво и няма да засяга децата. Основният довод за това решение е "оптимизиране разходите за двете детски заведения". Освен това, тъй като директорката на ДГ №113 „Преспа” ще се пенсионира през месец юни, "е по-сложно да се направи конкурс за нов директор и затова е по-удачно това да бъде избегнато чрез сливане".

От общината също така увериха родителите, че няма нищо да се случи и със сградата, намираща се на ул.”Преспа” № 3, и тя по никакъв начин няма да се преобразува. 

В крайна сметка родителите донякъде се успокоиха, въпреки че те до последно изразяваха недоволството си, че решението е взето "задкулисно". От общината им отговориха, че "причината е поради нарушена комуникация, за което се извиняват". Родителите все пак официално внесоха протестно писмо, в което възразяват срещу сливането. Те обявиха, че ще присъстват на предстоящото заседание в понеделник на Постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие, на което отново ще изразят своите доводи срещу това решение. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама