Комисията по образование в Столична община спря скандално сливане на градини

17:20, 15 май 17 25 648 Шрифт:
Автор: Антоан Николов

След намесата на Topnovini.bg и родителите от ДГ 61 "Шарено петле", днес Постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие в Столична община единодушно отмени сливането на това заведение с ДГ 62 "Зорница". 

За да влезе в сила официално това решение, трябва и комисията по икономика и собственост да се произнесе по този казус. След това предстои гласуване на заседание на Столичния общински съвет. Това трябва да стане на 18 май (четвъртък). От Topnovini.bg научихме, че при гласуването в четвъртък общинарите ще подкрепят решението на комисията по образование, култура, наука и културно многообразие.

Спорното решение на Столичната община да слее 14 детски градини и да ги преобразува в 7, придоби много сериозни мащаби. Topnovini.bg бе първата медия, която ви информира за постепенно разрастващия се скандал. Нашият екип сигнализира и общинските съветници за проблема.

В четвъртък с екипа ни се свърза и още една група недоволни родители - тези  от ДГ №113 „Преспа” в кв. "Средец", които след това протестираха пред сградата на общината на ул. "Леге" №6 в столицата.

Днешното заседание на Постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие в Столична община премина доста емоционално, защото на него присъстваха както родителите от ДГ 61 "Шарено петле", така и тези от ДГ №113 „Преспа”. Те пък не искат градината, в която ходят децата им, да се слее с ДГ № 77 „Магнолия”. Въпреки че и двете градини се намират в един и същи район "Средец", родителите негодуват, че са разбрали с огромно закъснение за предстоящото обединение на двете заведения. 

"Това е взето тайно от нас, ние не бяхме извикани за обсъждане. Нито Общественият съвет знаеше, нито никой", заявиха родителите.

Те също така се притесняват какво ще се случи със сградата, в която в момента ходят децата им. 

"Градината може да бъде взета за нечии бизнес интереси. Какво ще се случи с нея, също не знаем. Ние имаме информация, че има сериозен интерес и натиск върху тази сграда."

Председателят на комисията - Малина Едрева, остана изумена и се обърна към кмет на район "Средец" Мария Ачкова, защото "е станало ясно, че има скъсана комуникация".

Ачкова, която също присъстваше на днешното заседание в Столична община, заяви, че "поема ангажимент да провери сигналите на родителите". 

"Приемам опасенията на хората, затова в най-кратък срок поемам ангажимент да разгледам сигналите", заяви кметицата.

С тази задача бе натоварен и зам.-кметът на София по култура и образование д-р Тодор Чобанов, който скоро трябва да се произнесе със становище дали ще напише доклад за отменянето и на тези две градини или не.

"Аз сега научих за тези опасения на хората. Те звучат доста притеснително, затова съм длъжен да ги проверя. В най-кратък срок, съвместно с г-жа Ачкова, ще проверя този казус", увери Тодор Чобанов.

Topnovini.bg ще продължи да следи казуса до окончателното му разрешаване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама