Обвинен в тероризъм пред Topnovini.bg: Аз съм абсолютно невинен

16:31, 16 май 17 25 782 Шрифт:
Автор: Антоан Николов

С доста засилен интерес от страна на австралийските медии премина днешното заседание срещу подсъдимия за тероризъм Джон (Иван) Захариев. 21-годишния мъж е обвинен за това, че умишлено се е "самотренирал да борави с оръжие, използвал е и платени курсове за целта, освен това е имал и ясни публично изразени намерения да извършва убийства". Той беше задържан на 22 септември миналата година, след като повече от два месеца е разработван от служители на ДАНС. В дома му беше намерена литература с радикално съдържание.

От специални разузнавателни средства (СРС), социални мрежи и свидетелски показания става ясно, че е посещавал тайна квартира в Сирия, където се е обучавал да борави с оръжия и че е симпатизирал на терористични организации, близки до ИДИЛ. 

В предишното заседание компютърно-техническата експертиза от лаптопа му показала, че в него се намират файлове с ислямистка пропаганда. На днешното заседание трябваше да се явяват и тримата свидетели, но се оказа, че съдът не е наясно къде точно те са намират. Затова днес само бе разпитано вещото лице, което е проверило статусите на Иван Захариев, публикувани в социалните мрежи и степента му на поддаване на радикализация.

Проблемът обаче се оказа, че нито паролите, нито потребителското име съвпадат с тези, които са дадени от подсъдимия. Вещото лице заяви, че единственият начин, за да се поиска пълен достъп до профилите, е "чрез съдебна поръчка до администрацията на Фейсбук". Само по този начин могат от социалната мрежа да дадат достъп до двете страници, дори и да няма потребителско име и парола.

В отговор на въпрос на адвокат Ботев, който защитава подсъдимия, вещото лице отговори, че иззетият лаптоп е бил използван много рядко във времето от март 2016 до септември същата година. А точно това е периодът, когато, според прокуратурата, е поддържал контакт през социалната мрежа "Фейсбук" с човек с инициали "ST", който прехвърлял хора от Турция в Сирия. В покрайнините на областта Хатай, Захариев попаднал в скривалище с други хора, тръгнали към Сирия и описани от самия него като "бойни другари". Заедно с тях, той бил преведен в Сирия и настанен в база на Свободната сирийска армия.

Според прокуратурата, той влиза в България през месец март 2016 г. напълно законно и легално. Само 20 дни по-късно влиза в полезрението на службите, като случаят е докладван незабавно на главния прокурор и на председателя на ДАНС. 

"Заявявам, че аз съм абсолютно невинен! Абсолютно невинен! Всичко това е фалшификация", категоричен бе обвиняемият пред репортер на Topnovini.bg. 

Престъплението, за което е привлечен като обвиняем, предвижда 8 години лишаване от свобода. Следващото заседание ще бъде на 5 юни, когато трябва да се проведат пледоарите по делото. 

21-годишният българин е роден в Ханой, Виетнам, дете е от смесен брак - баща му е българин, а майката австралийка от виетнамски произход. Досега не е живял в България. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама