София е домакин на първия в Европа фестивал на огъня и нестинарството 

17:16, 16 май 17 / Култура 25 558 Шрифт:
Автор:

За първи път в България и в Европа ще се проведе Фестивал на огъня и нестинарството, съобщиха от Столична община. В събота, на 20 май, в Княжеската градина (пред Паметника на Съветската армия) от 17.00 ч. до 22.00 ч. стартира първото издание на фестивала под надслов „Да запалим и съхраним огъня български”.

Организатори на събитието са Български арт и фолклорен център „Нестия“ и Фондация „Бъдност за талантите на България“, с подкрепата на Столична община. Събитието е посветено на 21 май – Деня на Св. Константин и Елена и Ден на нестинарите.

За първи път в Европа се организира Фестивал на нестинарството от такъв мащаб. Огненото шоу на нестинарите ще бъде на 4 клади едновременно, всяка с диаметър 5 м, изпълнено от 16, от най-добрите автентични нестинари на България. Танцьорите върху жарава са от района на Странджа. Под звуците на специален музикален съпровод ще покажат древния ритуал. Програмата на Фестивала включва още най-голямото нестинарско хоро, богата фолклорна програма, фермерски пазар, фолклорно шоу с гайди и тъпани.

Гости ще бъдат известни ансамбли и изпълнители – Янка Рупкина, Калинка Згурова, Венцислав Пенев, Джина Иванова, Златка Ставрева, фолклорни ансамбли "Здравец", "Бисерче", "Светлина" и др.

На 21 май от 11.00 ч. ще се проведе двучасов фолклорен фестивален концерт и Софийско неделно хоро.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама