Всяка година 500 лекари на възраст до 45 години напускат България

18:14, 16 май 17 25 994 Шрифт:
Автор: Златина Петкова

Националният конкурс „Млад медик на годината“ беше проведен за втори път в София. Сред присъстващите на официалното събитие бяха министърът на здравеопазването проф. Николай Петров, председателят на здравната комисия в Парламента Даниела Дариткова, представители на Българския лекарски съюз, колеги и близки на отличените медици.

От номинирани 48 млади лекари от цялата страна, наградени бяха девет – по трима във всяка от трите категории – специализант, докторант и млад лекар с придобита специалност. Паричните награди за местата от първо до трето бяха съответно 1000, 500 и 300 лева.

Между наградите и поздравленията, не останаха в сянка и проблемите, които съпътстват реализацията на младите специалисти у нас. Те също могат да бъдат подредени в три категории: организация, качество на специализацията и заплащане. Златният медал, според проведената сред младите лекари анкета, грабва проблемът с ниските заплати у нас. Месечната сума, която специалистите посочват за удовлетворяваща ги като стартова, е между 1000-1500 лева.

Д-р Михаил Михайлов, също млад лекар, получил награда „Златен Хипократ“, давана на студентите завършили с отличие във всеки от семестрите, сподели за трудностите, с които се е сблъсквал:

„Аз завърших неотдавна медицина и се опитах да се реализирам. След като положих толкова усилия и спечелих въпросната награда, установих, че тя по никакъв начин не ми помага. В наредба № 1 няма никакви предвидени преференции за хората, които завършваме с пълно отличие. Когато аз тръгнах да си търся работа, в голяма част от болниците ми казваха, че нямат щатни места и че не могат да ме наемат. Това беше огромният проблем, който аз срещнах. Единствено благодарение на помощта на д-р Грозев и на Българския лекарски съюз, аз останах в страната, защото ако не бяха те, сега щях да съм в Германия. Аз все пак реших да остана тук и се надявам да не съм направил грешен избор.

 

Всеки трети лекар у нас е на възраст до 45 години, а на 500 от тях заминават да работят в чужбина годишно.

Относно качеството на получените знания по време на специализацията си анкетираните лекари поставят средна оценка на теорията 3,50, а на практиката между 2 и 3.

Министърът на здравеопазването в обръщението си се върна назад във времето, правейки равносметката, че проблемите, с които се сблъскват днешните млади лекари не се различават много с онези, с които той и неговите връстници се е налагало да се справят - заплащане, кариерно развитие и заплащане. Най-важното, според него обаче е човешкото отношение на учителите към техните ученици – младите лекари.

„Това, което правех аз с моите ученици е да ги пращам колкото може повече по конгреси и курсове. И знаете ли какво се получи? Видяха ги и ми ги откраднаха. Когато съм разговарял с тях, това, което те са изтъквали на първо място като мотив, за да заминат, са регламентите и организацията на работа. Това не струва пари и аз, в качеството си на министър, ще направя предложения към д-р Дариткова и ще отида да ги обсъдим. Ако в други сфери в обществения живот в страната няма консенсус, то в здравеопазването има“ - категоричен беше министър Николай Петров.

Очаквайте утре интервю за Topnovini.bg с един от отличените медици в категория “специализант“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама