Скандал в СОС заради недостъпния доклад за въздуха в София

12:22, 18 май 17 25 451 Шрифт:
Автор:

Елегантен скандал се заформи на днешната сесия на СОС заради недостъпния доклад за чистотата на въздуха в София. Оказа се, че документът с програмата за качеството на атмосферния въздух в столицата не е достъпен за всички общински съветници. Това стана ясно при разглеждането на точката от дневния ред, в която трябваше да бъдат приети мерките за чистотата на въздуха от 2015 до 2020 година. 

Като допълнителна мярка е залегнало на всеки три месеца ресорният зам.-кмет по екологията Йоана Христова да докладва пред общинските съветници за напредъка на изпълнението на мерките. Оказа се обаче, че с доклада от 240 страници не са запознати общинарите от ДСБ Трайчо Трайков и Марта Георгиева. 

Бившият министър на икономиката в първото правителство на Борисов искрено завидя на всеослушание на шефа на групата на БСП Калоян Паргов, който бе от малцината, запознали се с доклада. За проблема Трайков се обърна към председателя на СОС Елен Герджиков и го помоли системата, по която се изпращат материалите до общинските съветници да бъде актуализирана. Калоян Паргов посъветва синия общинар Трайков по тайни канали да се добира до материалите за сесията.

Друга мярка, която е залегнала в програмата е 13-кратното миене на улици годишно и усвояването на парите в бюджета, които са по мярката за намаляване на фините прахови частици във въздуха. Програмата за качеството на въздуха в София остава отворена и към нея могат да се добавят още мерки.

Политическа група 5 заявиха, че ще внесат официално предложение за електромобили и хибридни коли да се ползва данъчно облекчение и безплатно паркомясто в столицата. 

Най-големият проблем по тази точка в дневния ред обаче е, че в момента сме в средата на 2017 година, а все още няма ефект от приетата през 2015 г. програма за качеството на атмосферния въздух в София.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама