Церемонията „Учители на годината“ премина под знака на недоволството от камерите в градини и училища

15:24, 18 май 17 25 1257 Шрифт:
Автор: Златина Петкова

За 20-ти пореден път Синдикатът на българските учители връчи наградите „Учители на годината“. Сред гостите на церемонията по награждаването бяха настоящия министър на образованието Красимир Вълчев и голям брой негови предшественици. В речта си, председателят на СБУ Янка Такева, се фокусира основно върху несъгласието с въвеждането на онлайн видеонаблюдение в класните стаи и детските градини.

„Това е грешен подход. Кой наблюдава работата на научния работник в лабораторията с видеокамери? Кой наблюдава с видеокамера операционната маса, докато работят на нея хирурзите? Кой наблюдава с видеокамери работата на държавните институции? Кой има право да прави това? Може да го правят само ръководителите на Министерство на образованието, които имат тези функции. Аз смятам, че доверието към българския учител е най-важното нещо, което трябва да втълпим на обществото“ - заяви Такева.

Както Topnovini.bg вече Ви информира, председателят на СБУ беше категорична, че ако родителите продължават да поставят записващи устройства в дрехите на децата си, ще се повтори учителската стачка от 2007-ма година.

„Днес никой не може да си позволи да слага каквито и да е „бръмбърчета“ в якичките, джобчетата или по дрешките на децата си, за да подслушва българския персонал от образователните институции. Ако това продължи, всички синдикални членове на СБУ ще напуснат демонстративно работните си места за 40 дни. Ще повторим стачката от 2007-ма година.“

Янка Такева се обяви за това да се подписва договор между ръководството на учебното заведение и родителите.

„Не може без този договор само да разчитаме на записи, на Закона на училищното и предучилищното образование и на идеята, че родителят трябва да се грижи за детето си. Обръщам се към Министерство на образованието с молба да разработи тези нормативни документи, за да може, подписвайки договора, родителят да спазва ангажиментите си в училището и детето му да има уважение към подписа му.“

При връчването на наградите, бившият министър на образованието и науката Сергей Игнатов каза, че това е най-силната реч на Такева, която е чувал. Той повдигна въпроса за увеличаването на учителските заплати и изравняването им с тези в IT сектора. От своя страна, настоящият просветен министър Красимир Вълчев обеща увеличения, но отвърна, че не знае дали те ще съответстват на тези на програмистите, тъй като не е наясно колко получават те.

 

Учителите на годината бяха номинирани в девет категории: предучилищно възпитание и подготовка, начално образование, хуманитарни науки, природо-математически науки, изкуство и спорт, професионално образование, директори и зам.-директори, възпитателна работа и извънучилищни дейности и млади учители.

Във всяка категория бяха наградени по двама преподаватели. За хуманитарни науки призовете грабнаха Антоанета Аврамова и Гергана Драгичева от НПМГ – София, за предучилищно възпитание - Стоянка Николова и Калина Арабаджиева от Благоевград.

В направление начално образование отличени бяха Лидия Горчева от Разград и Шермин Ахмедова от Търговище. В природо-математическите науки се откроиха Ваня Захариева от столичното 137 СУ и Пепа Павлова от Враца.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама