Окончателно: СОС отмени скандално сливане на детски градини в София

15:35, 18 май 17 25 2105 Шрифт:
Автор: Антоан Николов

Столичният общински съвет (СОС) отмени с пълно единодушие скандалното сливане на 4 детски градини - ДГ№ 61 "Шарено петле" с ДГ № 62 "Зорница" в квартал "Слатина" и ДГ №113 „Преспа” с ДГ № 77 „Магнолия” в квартал "Средец". До развръзката се стигна след разследване на Topnovini.bg. Сайтът ни проследи целия казус от самото му начало

Сагата за това решение започна от ДГ 61 "Шарено петле", където родителите категорично се противопоставиха срещу сливането на градината в кв. "Слатина". Те се срещнаха с районния кмет на общината Наталия Стоянова и с представители от дирекция „Образование” към Столична община, пред които ясно дадоха да се разбере, че са категорично против сливането на тяхната градина, с тази в кв. "Христо Ботев".

След намесата на Topnovini.bg и  о т "Патриоти за София" внесоха официално писмо до комисията по образование, култура, наука и културно многообразие към Столична община, за да се отмени решението. 

С нашата медия се свързаха и родителите на ДГ №113 „Преспа” в кв. "Средец", които също се разбунтуваха срещу сливането на тази градина.

В крайна сметка днес разумът в столичните общински съветници надделя и те с 46 гласа "за" и без нито един против или въздържал се, окончателно и официално отмениха сливането на тези четири детски градини. Вносителите на скандалното решение признаха, че има скъсана комуникация с родителите, защото "не били разбрали за тяхното недоволство". Те се оправдаха, че вина за това имат районните кметове на двата квартала, както и директорите на въпросните градини.

Сега обаче остава открит въпросът, какво ще стане със сливането на останалите 10 детски градини, като най-скандален е случаят с преобразуването на ДГ № 163 „Ангел Каралийчев” в ж.к. ”Дружба” 1 с ДГ № 21 „Ежко Бежко” в с.Бусманци. 

Topnovini.bg научи от родители на деца в градината в ж.к. ”Дружба” 1, че там също назрява сериозен бунт, който се очаква в най-скоро време да се разрази с пълна сила. Наш репортер разбра, че родителите от абсолютно всички градини са разбрали с огромно закъснение за готвените промени. Те не проумяват защо не са били осведомени по някакъв начин и защо всичко това се пази в тайна. Повечето от тях разбраха първо от Topnovini.bg, че се готвят подобни промени в статута на детските градини.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама