16 акта и 58 000 лв. глоби са събрани за неизрядни електроуреди

17:34, 18 май 17 25 336 Шрифт:
Автор:

През миналата година Държавната агенция по метрологичен и технически надзор е проверила 1183 различни по вид, модел и марка електрически уреди и е съставила 116 акта на обща стойност 58 000 лв. за неизрядни електроуреди, пуснати в търговската мрежа. Най-честите нарушения са липсата на маркировка за съответствие „СЕ“, липса на инструкция за експлоатация на български език, загряване на металните повърхности над допустимата температура, лесно достъпни части под напрежение и др., които са задължителни.

През 2017 г. контролът не е намален и вече са установени нови 45 несъответстващи продукти. Съставени са 10 акта, а за девет продукта има забрана да се разпространяват в търговската мрежа.

При избор на електроуред за потребителите, е важно да проверят дали има маркировка за съответствие - "СЕ". С нея производителят удостоверява, че е произвел продукта, съгласно европейските изисквания за безопасност. Ако естеството на даден продукт не позволява поставяне на "СЕ" маркировка, допустимо е тя да се нанесе върху опаковката и в придружаващите документи.

Върху електрическия продукт е необходимо да са нанесени също основните му характеристики като напрежение, мощност или ток, честота на електрическата мрежа и други. Също така да са обозначени името на производителя или вносителя и неговият адрес, както и инструкция за употреба на български език. При съмнения за нередности потребителите могат да сезират, както Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, така и Комисията за защита на потребителите. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама