Филм, изложба и концерт за 103-годишнината от рождението на Борис Христов

12:16, 19 май 17 / Култура 25 1662 Шрифт:
Автор: Златина Петкова
103-годишнината от рождението на големия оперен певец Борис Христов беше отбелязана в столичната му къща музей. Тринадесетият фестивал на изкуствата, посветен на делото на изпълнителя ще продължи до 18 юни. На него талантите си ще представят творци от всякакви области. 

Програмата беше открита с излъчването на документален филм, разказващ историята на музея на Борис Христов в столицата. В рамките на откриването беше показана и изложбата на фотографа Светослав Чулин, заснел кадри от римския дом на големия български оперен изпълнител. Репортер на Topnovini.bg разговаря с него и с директора на музея Елена Драгостинова във връзка с тържествата, посветени на Борис Христов, за дома му в столицата, а и за този в Рим.

Никак не бива да ни учудва, че настоящото 13-то издание на фестивала включва в себе си всякакви изкуства, а не само музикални изпълнения. Това е продиктувано от веруюто на великия бас, че всички изкуства трябва да вървят заедно.

„Другата линия в нашия фестивал е, че той събира няколко поколения. Маестрото е искал тази къща да е място за обмен на свежи идеи и мъдрост. Това, че има представители на различни изкуства, е най-хубавото, защото при срещата между тях, те често намират общ език и заедно участват в проекти“- споделя директорът на музея. 

Всеотдайност е думата, която според Драгостинова характеризира в най-пълна степен личността на оперния гений. 

Снимка: topnovini.bg Елена Драгостинова - директор на музикален център "Борис Христов"

Същото съществително пред името на големия творец поставя и фотографът Светослав Чулин, който в рамките на три дни успява да заснеме дома на твореца във вечния град, както и местата, където е прекарвал по-голяма част от времето си.

„Идеята беше да се представи по един по-интимен начин пространството на улица „Мадона ди Кампильо“, а и самият Рим и така да се даде поглед върху мястото, което е встрани от туристическото. Неслучайно изложбата е кръстена „Рим-Борис Христов“, точно както той е подписвал писмата си от там.“ 

Светослав разказва и за конкретни места, за които безспорно се знае, че оперният талант е посещавал. Такова е ателието на българския скулптор в Рим Асен Пейков, чиято скулптура на Леонардо да Винчи в момента краси летището на вечния град. 

Интересът на фотографа към личността на маестрото се заражда, след като през 2014 г. е поканен да отрази първия от 20 години насам концерт на ученици на Борис Христов в същата италианска вила. Докато върви по стъпките на оперния бас, Светослав успява да се докосне и до човека Борис Христов и остава дълбоко впечатлен от желанието, с което е помагал на хората.

„Човек, който е живял в чужбина и се сблъсквал с трудностите, преодолявайки ги сам, знае отлично колко е важно някой да ти подаде ръка. Винаги ме е изумявало как този човек се е раздавал и то не само за музикантите, а за всички творци. Неслучайно вилата му в Италия, която е дарена, се нарича Академия за изкуства и култура, тъй като там са ходели художници, актьори и много други артисти. Друго, което научих от негови близки е, че той е подхождал изключително всеотдайно към всеки аспект не само на своето творчество, но и към това на другите и не е допускал някой да падне под нивото си.“ 

Снимка: topnovini.bg Светослав Чулин - фотограф

От всички заснети кадри на места и хора, близки до певеца, фотографът е категоричен, че оперният гений е оценен по достойнство навсякъде по света.

„Няма човек, който да не знае кой е Борис Христов, както в България, така и в чужбина.“

Вечерта завърши с концерт на Живко Желев, Георги Петков и Бойка Василева - ученици на световноизвестния бас. Да си спомнят за големия изпълнител бяха дошли много негови почитатели, близки и приятели. По традиция, вместо парична сума, всеки от тях на влизане остави цвете в саксия, което по-късно ще бъде засадено в двора на къщата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама