2556 са ХИВ-позитивните в България

15:57, 19 май 17 25 633 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Мотото на тазгодишния Ден на съпричастността (21 май) е „Заедно да спрем СПИН“. Посланието трябва да подчертае гарантирането на универсален достъп до изследване, лечение и до качествени здравни и социални услуги на живеещите с вируса, както и увеличаване на ресурсите за превантивна програми и за изследване и лечение.

У нас до момента 2556 са регистрираните ХИВ-позитивни лица, а само от началото на тази година са установени още 82 ХИВ-серопозитивни. До края на април в секторите за лечение се проследяват 1212 души, като 1060 от тях получават съвременно антивирусно лечение. Починалите от ХИВ/СПИН през миналата година са 22-ма души, а от 1986 г. до началото на 2017 г. броят им е малко над 1000. Това сочат данните от секторите за лечение на пациенти с придобит имунен дефицит. Министерството на здравеопазването ежегодно осигурява финансови средства за закупуването на антиретровирусни лекарства за лечение на пациентите.

Методичните указания за антиретровирусното лечение са утвърдени през 2016 г. и са в съответствие с препоръките на Световната здравна организация и при съгласие на ХИВ-серопозитивните лица, както и съгласие от тяхна страна да се придържат към терапията.

На 21 май тази година, по повод Деня за съпричастност, доброволци от Софийския клуб на обучители на връстници „С.У.П.Е.Р“ организират АНТИСПИН-кампания, на която ще информират младите хора за ХИВ-инфекцията и ще популяризират услугите за анонимно и безплатно изследване за вируса.

Кампанията ще се проведе в Борисовата градина от 16,00 до 20,00 ч, като между 16,00 и 18,00 ч. младежите ще раздават информационни материали и презервативи, а между 18,00 и 20,00 ч. на лятната сцена в Борисова градина, с участие на млади изпълнители, ще организират концерт в знак на съпричастност със засегнатите от ХИВ. В края на концерта доброволци и граждани ще запалят и подредят свещи под формата на червена панделка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама