• Снимка: Topnovini.bg

23-ма са арестувани в мащабната полицейска операция, проведена ГДБОП срещу международна престъпна група, с участието на български хакер, който подпомагал контрабандата на стоки. Сред арестуваните има и 3-ма действащи митнически инспектори, които били необходими в схемата за източване на ДДС, за да установят физическия достъп до системата на Агенция "Митници" посредством флаш памет, на която е инсталиран вирусът. На практика вирусът блокирал системата на Агенция "Митници" на даден пункт. По този начин е позволявал "закриване на транзита в системата за товари и стоки, които реално не са преминали през границата ни, а само виртуално". Така държавният бюджет е ощетяван от приспаднатото ДДС, стана ясно днешния брифинг в прокуратурата, предаде репортер на Topnovini.bg.

Разследването се извършва и на територията и на други държави от Европейския съюз и Македония. Митническите системи и на тези страни са били заразени от същия софтуер, разработен от родния хакер. 

"Касае се за международна престъпна група. В Македония също се извършват претърсвания, там е задържан един митнически служител. Въпреки че стоките не влизат в България, в страната ни се "обмитяват". Това се е случвало, благодарение на един млад хакер на 22 г., който е създал софтуер. Чрез него е било възможно да се манипулира системата на Агенция "Митници", каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. От дома на младия компютърен специалист е иззета техниката, с която е създаден вирусът.

Арнаудова уточни, че сигналът е подаден през месец юни 2015 г. от централното управление на Агенция „Митници”.  

„Досега, за повече година и половина, успяхме да запазим в тайна разследването. Днес се извършват активните и явни процесуално-следствени действия. До настоящия момента са извършени около 100 претърсвания, изземвания и обиски на лица. Задържани са 23-ма души, сред които представители на търговци, бивши и настоящи митничари. И в момента продължават обиските на служебни помещения в сградата на Агенция "Митници", офиси, жилища и автомобили. Извършват се и претърсвания на банкови касети. До този час е проверена една касета на действащ митнически служител и в тази касета са открити 80 000 евро, 45 000 долара, 10 000 лева и 30-40 златни монети", каза Румяна Арнаудова.

"Касае се за едно дълго разследване на сложна по характер дейност, свързана с хакерски умения. Тепърва предстои повече работа за документиране и проверка на извършената работа", допълни главният секретар на МВР Младен Маринов. 

Той поясни, че става дума за транспортни средства. Те би трябвало да са влизали в България през определен митнически пункт, който е бил завладян от хакерската атака. По този начин реално камионите не са влизали у нас. 

От прокуратурата имат съмнения, че с тези автомобили вероятно са се пренасяли наркотици. 

Утре ще се повдигнат обвинения на всички задържани.

 

Реагирай на публикацията

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Общество

Политика

Икономика

Закон и ред

Здраве

Култура

Образование

Свят

Спорт

Любопитно