Безпрецедентен процес за източване на ДДС за милиони чрез далавери с тонове захар

17:42, 19 май 17 25 941 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Спецсъда заседава по дело за крупна измама с източване на ДДС чрез недекларирани курсове на камиони със захар. Огромните количества са влизали в страната ни, без да бъдат отчетени по абсолютно никакъв начин. Това стана ясно от днешното изслушване в Специализирания наказателен съд на част от свидетелите по безпрецедентния процес за ДДС измами, предаде репортер на Topnovinibg.

Делото започна още през 2012 г. с 18 подсъдими (Хованес М., Пламен Т., Мариян М., Пламен М., Димитър М., Андон С., Димитър К., Милен В., Олег К., Лиляна Р., Стефан Г., Павлина Г., Димитър А., Иван И., Божидар С., Тошко Т., Красимир П. и Йордан П,) 660 свидетели и над 30 защитници. Материалите по делото са в над 350 тома.

Според разследването, през 2010 и 2011 година, групата е доминирала във вноса на захар в България като е елиминирала всички други конкуренти на този пазар. В обвинителния акт е записано, че камионите са влизали от Гърция, като там фирмата е декларирала реално захарта. След като пристигнат у нас обаче, тоновете се препродават на още няколко дружества, някои от които фиктивни, като по този начин се отчитали по-големи количества. Отделно от това, около 30% от захарта е реализирана без документи. Според обвинението, в схемата са били замесени около 50 фирми, част от които фиктивни, като дължимият данък е бил стопяван почти до нула. 

От думите на свидетелите, изслушани днес, стана ясно, че тогава наистина са се правили множество курсове със захар от Гърция (най-често от Серес) до България. Самите шофьори твърдят, че получавали инструкции от неизвестни лица къде точно да доставят захарта. Това е ставало чрез телефонно обаждане, след като камионът премине българската граница. Най-често стоката е била складирана в Русе (на пристанището), Горна Оряховица (захарната база), Враца, Варна или Хасково.

Според всички показания, нито един ТИР не е преминавал през специална рамка, където се извършава премерването на количеството товар. Всеки камион е превозвал около 20-22 тона захар. Единственият документ, с който се е ползвал, е т.нар. CMR - международна товарителница за автомобилен превоз. Но по думите на свиделите, този документ е бил използван единствено, за да получат пари за курса, който са извършили превозвачите. Някои от тях обаче твърдят, че половината от сумата са получавали по сметки на фирмите за транспорт, докато другата половина - по лични сметки. 

Разследващите повече от 5 години се опитват да докажат следната схема: търговско дружество купува големи количества захар от Гърция на стойност около 10 млн. лева месечно, препродава ги на друга фирма, която от своя страна ги продава на други две. По този начин дружеството реализира на вътрешния пазар захарта без ДДС и без счетоводно й отразяване за около 2 млн. лева. 

Сред обвиняемите има счетоводители и собственици на фирми, участвали в престъпната схема. Делото продължава.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама