Везенков и „Барселона“ започват двубоите на истината тази вечер

11:52, 20 май 17 / Спорт 25 496 Шрифт:
Автор:

Най-добрият български баскетболист Александър Везенков и неговият испански отбор „Барселона“ започват плейофите в  първенството на Лига Ендеса  тази вечер. Първото препятствие пред каталунците е гостуване на „Валенсия“ и срещата ще бъде предавана пряко от 19,00 ч. българско време по Нова спорт. Реваншът е на 25 май от 21,00 ч. В серията се играе до две победи от три срещи.

Дни преди началото на най-важната част от шампионата 206-сантиметровото крило, получи няколко признания. При второто се участие в Лига Ендеса Везенков-младши (той е син на бившия баскетболист , а сега изпълнителен директор на „Лукойл Академик“ Сашо Везенков и бившата състезателка, а сега треньор по тенис на маса Янка Георгиева) бе избран в идеалната петица на младите играчи, заедно с обявения за  №1 Лука Дончич (Реал, Мадрид), Алберто Албаолде (Хувентут), Роланд Смит (Фуенлабрада) и Анджей Пасечникс (Гран Канария). Всичките са родени след 1 януари 1995 г. Петицата бе излъчена след гласуването на треньори, състезатели, журналисти и фенове, като определено българинът е любимец на публиката.

Освен това Везенков оглави класацията за сезона по най-успешна стрелба, като при опитите му за две точки има впечатляващата успеваемост от 69,39%. Капитанът на националния ни отбор завърши редовния сезон с отбелязани 9 точки средно на мач и 3,2 борби.

В България Александър Везенков получи  наградата, учредена в памет  на починалия млад спортен журналист Рачо Колев.  Наградата се връчва за шести път на баскетболист до 21 г. В тройката са още 14-годишният Константин Костадинов, привлечен като супер талант от гранда Реал (Мадрид) и Йордан Минчев (Фенербахче).

Наскоро гръцкото издание gazzetta.gr посвети обширен материал за българина и напомни, че в южната ни съседка, и по-специално в Арис, още тъгуват за Саша, както го наричат фенове и съотборници. Той беше обявен в южната ни съседка на три пъти като най-добър млад играч – 2013, 2014 и 2015 г., а през последния му сезон бе избран и за най-полезен на първенството.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама