Откриха "Пролетен базар на книгата" 2017

14:34, 23 май 17 25 1002 Шрифт:
Автор: Златина Петкова

Поне 68 процента от българите и техните семейства не са купували книга през последната една година. Това сочат данните от национално представително изследване на "Галъп интернешънъл". То е проведено сред 819 пълнолетни българи, между 4 и 11 май и е посветено на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

На фона на тази тревожна статистика „Асоциация българска книга“, със съдействието на Столична община, откриха официално "Пролетния базар на книгата" в НДК. На събитието, което ще продължи до 28 май, са представени 120 български издателства и ще се състоят над 50 премиери на нови книжни заглавия у нас. Сред тях книги на Александър Секулов, Антон Стайков, Бойка Асиова, Божана Апостолова, Владо Даверов, Владимир Попов, Георги Господинов и др.

Събитието беше открито от заместник-министърът на културата Амелия Гешева, столичният кмет Йорданка Фандъкова и директорът на „Национален център на книгата“ Михаела Петрова. Сред официалните гости бяха и легендите на българския спорт Стефка Костадинова и Валентин Йорданов, които представиха юбилейни албуми, посветени на спортните им успехи.

„Приветствам всички издателства, които имат щанд тук и каня всички, които искат да направят най-добрия подарък за утрешния празник да дойдат в НДК и да купят книга за своите близки, приятели и деца. Наша главна задача е да научим децата си, че няма нищо по-ценно от книгата. София е четящ град. Само за тези шест дни на базара ще се проведат общо 55 събития, свързани с четенето“ - каза кметът Йорданка Фандъкова и допълни, че утре софиянци и гостите на столицата могат да да се качат в специалния ретро трамвай, където да открият любима книга.

 

Заместник-министърът на културата също се обърна с призив за това да четем повече. Гешева даде също уверение, че Министерството на културата ще работи активно за сътрудничество между издатели, библиотеки и училища.

„Апелирам от тази сцена и всички кметове и местни власти да имат повече отношение към българската книга. Това е мисия, която сме длъжни да изпълним всички заедно. Нека в навечерието на 24 май не забравяме, че всички ние сме апостоли и трябва да работим така, че младите хора да не забравят своите корени, дух и националност.“

Програмата е съпътствана и от изложбата „Под езика“ на илюстратора Дамян Дамянов, която е мащабен проект, посветен на кирилицата. Графичният експеримент на художника стартира онлайн през 2016 г., но във второто си издание излиза извън мрежата и се пренася на хартия. Той изобразява нови 30 идеограми, посветени на всяка от българските букви, във всяка от които има скрит подтекст. Желаещите да я видят, ще могат да го сторят утре от 14:00 часа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама