България е финансова колония на ЕС, твърди експертът Ганчо Ганчев

14:38, 23 май 17 25 702 Шрифт:
Автор: Тодор Беленски

Икономическият експерт проф. Ганчо Ганчев изнесе доклад по темата за проблемите пред икономическия растеж на България. В него той засегна важни теми като инвестициите в страната и влиянието на валутния борд върху икономиката ни.

"Не знам защо у нас има такава любов към валутния борд. Всички би трябвало да знаем, че валутните бордове са неоколониална система за коригиране на паричните обръщения. Те са въведени при връзването на паричните системи на колониите към метрополисите. Валутният борд няма нищо общо с националния суверенитет. Някакви икономисти твърдят, че той бил суверенно право на страната. Нищо подобно, точно обратното е. Ние сме финансова колония на ЕС.  Всички дефицити, които могат да се стоварят от Еврозоната, са налице, а това което би ни дала колективната политика го няма. Според проучване на МВФ и Световната банка страните, които са във валутен борд с фиксиран валутен курс отбелязват по-нисък растеж, по-ниски инвестиции и т.н. Той се отразява негативно и върху фискалната политика."

Проф. Ганчев обясни, че това положение е резултат от международните явления. По думите му, трябва да се  търси решение в тази посока. 

"Едно такова е влизането в Еврозоната, както направиха прибалтийските държави. Другият вариант е да минем към плаващ валутен курс. Тук има някакви истерии, че при такова развитие можело да доведе до финансова катастрофа. Няма да се влизам в подробности, но ако изобщо България премине към такъв ход това може да стане единствено с разрешението на МВФ, ЕК и ЕЦБ. Под надзора на тези институции вероятността да изпаднем в някакъв колапс е равна на нула. Освен ако нямаме някакво много безотговорно правителство и Централна банка, каквото все пак нямаме. Дори държави като Албания успяват да се справят."

На въпрос на репортер на Topnovini.bg как могат да се привлекат чужди инвестиции в България, професор Ганчев уточни, че страната е изправена пред няколко проблема, които пречат на потенциалните инвеститори.

"Оценките на Европейската комисия показват, че условията за чужди инвестиции у нас не са добри. Основно това е свързано с държавната бюрокрация, тоест с наличието на много сложни механизми за координиране, разрешения и с корупцията. Именно тези са основните фактори за отблъскването на инвеститорите. От полза ще са по-големи инвестиции на България в образованието. Проблем са и липсата на добри възможности за преквалификация на работната сила в България. Защото вие може да имате някакво образование, но изискванията към работниците се променят непрекъснато, а липсва стройна система за преквалификация и адаптиране към изискванията на новите технологии."

В това отношение България много сериозно изостава от другите европейски страни. Има много неща, които трябва да се променят, но основните са икономическата политика, бюрокрацията, корупцията, образованието и преквалификацията на работната сила, обясни експертът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама