Божана Апостолова: Хората, които мислят, че си правим PR с издаването на Pod igoto, нямат мозъчни клетки

18:30, 23 май 17 / Култура 25 1970 Шрифт:
Автор: Златина Петкова

Екип на Topnovini.bg се свърза с Божана Апостолова - собственик на издателство „Жанет 45“ и носител на орден „Стара планина“ I-ва степен за изключително големите си заслуги в развитието на българската култура, за да коментира казуса с издаването на „Под игото“ на шльокавица. Апостолова беше категорична, че застава твърдо зад книгата в този й вид, който е дело на младия поет Константин Трендафилов.

„Не напразно хванахме иконата „Под игото“ на Иван Вазов, защото беше време българинът да го заболи. Това е отговор към думите на поета „Аз съм българче, обичам...“ Какво обича нашето българче, щом е готово да изостави езика си? Единственото, което имаме и което ни остана като достойнство, като гръбначен стълб, е кирилицата. От 90-та година интернет плющи от шльоковица. Това е безумие! Трябваше да се направи нещо, за да се осъзнаят хората, които пишат на шльокавица. Те не го правят от лошотия, а по инерция. Аз много вярвам в българина и съм убедена, че рано или късно той ще победи дори самия себе си.“

Издателят отрече изцяло обвиненията, според които целта на излизането на романа по този начин е да се направи реклама на „Жанет 45“.

„Глупаво е някой да мисли, че си правим PR на издателството. Такъв човек трябва да е останал без мозъчни клетки. Аз съм издала 1500 български автори, изцяло финансирани от нас. Ако тези пари си ги вложа за PR, той би бил много силен. Ние сме наясно, че ще има, както винаги, полюсни мнения. Един ще вика „Браво, така трябва!“, друг - „Как може?“ Добре е, че провокирахме хората, защото като се успокоят, всеки би се замислил какво губим с тази шльокавица.“

Собственикът на „Жанет 45“ заяви, че не се притеснява по никакъв начин от това, че в момента много хора хулят издателството, заради това, което направи.

„Нашето издателство е единственото, което от 30 години издава българска литература. Ако досега не сме защитили авторитета му и трябва да го бутне една шльокавица, просто забравете. Аз оставам вярна на младите хора, защото това е техен проект и се радвам, че тези умни и талантливи хора ги е заболяло. Никога не бих ги предала. По-скоро бих взела една лопата за тези, които не искат да се задълбочат и да разберат за какво става реч. Аз мога да загубя главата си, но не бих искала да загубя българската идентичност, азбука и език“, категорична е Божана Апостолова.

Тя засегна и проблема, свързан с двойното таксуване на написаните на кирилица смс-и, за справянето, с които държавата не прави нищо. По думите й, излизането на "Под игото" на шльокавица цели да провокира общественото внимание и върху този проблем, който се неглижира от властта.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама