Затворници гледат безплатно филма "Светителят хирург"

11:11, 24 май 17 25 504 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Старозагорската Света митрополия, община Стара Загора и Пловдивската православна телевизия организират безплатна прожекция на филма „Светителят хирург". Лентата разказва за живота и великите открития в медицината на Свети Лука Кримски. Автор на лентата е журналистът Ангел Бончев. 

Прожекцията на "Светителят хирург" ще бъде навръх празника на свети Лука Кримски, 29 май (понеделник) от 18.30 часа в Регионалната библиотека "Захарий Княжески" в Стара Загора. 

На същия ден от 14.30 часа за лишените от свобода от Старозагорския затвор също ще бъде прожектиран филма "Светителят хирург" като повод за размисъл в техния живот и като един добър пример, който, според автора на филма, трябва да последваме всички хора. Свети Лука Кримски също е прекарал 11 години от живота си по затвори, заради това, че е изповядвал православието. Бил е измъчван, но той е казал, че расото ще бъде свалено от гърба му само заедно с кожата му. 

Православният филм „Светителят хирург" завладя публиката в градовете Пловдив, София, Враца и Бургас, както и испанската столица Мадрид. На прожекцията в София лично Негово Светейшество Българският патриарх Неофит даде изключително висока оценка на целия екип на филма, създал "Светителят хирург", като го определи като велико дело в съвременния бездуховен свят.

Авторът на филма Светителят хирург Ангел Бончев и Патриарх Неофит. Снимка: личен архив

Само трима души са работили по филма "Светителят хирург"- авторът Ангел Бончев, режисьор по монтажа е Боряна Букикова-Пунчева и редакторът Емислия Маринова. 

Свети Лука Кримски е сред водещите хирурзи на миналия век благодарение на откритията и разработките му в сферата на местната упойка (т.нар. регионална анестезия) и гнойно-тъканните процеси. Заради ширещата се бедност и огромната му любов към страдащия, както той нарича своите пациенти, Свети Лука Кримски всеки ден по един час безплатно е преглеждал пациентите без средства и никога не е отпращал нуждаещ се. 

Разтърсващи са историите и преживяванията на познавалите го лично и почувствалите помощта му. Те споделят своите емоции именно във филма "Светителят хирург". Светителят е правил хиляди операции и всички до една са били успешни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама